Melige comedyserie van HBO over 2 Nieuw-Zeelandse musici die het proberen te maken in New York.

Als je een liefhebber bent van de melige babbelhumor van Kevin Smith of van Beavis and Butthead, is Flight of the Conchords een must. Het betreft de lotgevallen van twee musici – en geen al te beste – die naar New York zijn gekomen voor hun doorbraak.

Vooralsnog spelen Jermaine en Bret hooguit een keertje op een reisbeurs of in een achterafzaaltje, en dat is dan een zeldzaamheid.

Bijbaantje

Hun ‘agent’ werkt op de ambassade van Nieuw-Zeeland, en doet dit erbij. De manier waarop hij dat agentschap uitoefent is dermate belabberd dat het de naam ‘agent’ niet eens verdient, maar zijn incompetentie is een van de running gags die deze tv-serie geslaagd maakt. En bovendien zijn Jermaine en Bret ook geen muzikanten die daveren van het talent.

Parodieën

Af en toe neemt een song de verhaallijn over, en zingt het duo in de stijl van Prince, de Pet Shop Boys, rappers of jaren 80-coryfeeën. Het is geen hoogstaand muzikaal gebeuren, maar dat is de bedoeling ook niet.

Deze jongens zijn zo vaag dat ze niet eens doorhebben hoe beroerd ze zijn. Bovendien waren ze populair in Nieuw-Zeeland, dus het is – volgens hun – een kwestie van tijd totdat hun talent in NY wordt opgepikt.

Stalker

Maar hun volkomen onbevangen en relaxte slacker-stijl is zo wars van elke pretentie, dat je hen hun succes nog gaat gunnen ook.

Ze hebben één fan, ene Mel, die op elk gewenst en ongewenst moment opduikt op hun stoep zich zo gênant idolaat opstelt, dat zelfs de twee slackers er ongemakkelijk van worden.

Letterlijke humor

Als Flight of the Conchords je stijl niet is, moet je vaak ondanks alles grinniken om die oeverloos doorgetrokken dialogen en mallotige situaties. Is het je stijl wel, dan hou je er pijn aan je zij in over.

Het is het soort humor waarbij veel dingen en uitspraken letterlijk worden genomen, en dat doen ze in deze serie in extremis. Een mobiele telefoon met camera is in FotC een ouderwetse fotorolletjescamera die op een mobiele telefoon is vastgeplakt.

In die hoek zitten Jermaine & Bret, en het hele eerste seizoen lang. En ze zijn zo stikpopulair in de VS dat het tweede seizoen onderweg is.