Het leven gaat door en de levensstijl gaat ook door. De Amerikaanse serie van de tv-zender HBO toont zijn tanden en zijn lef met deze serie waarin mensen als vanouds op de bank bij de shrink op zoek zijn naar geluk.

Dit moet een tv-serie zijn waarbij Bin Laden met zijn tanden knarst. Het leven van de Amerikaan gaat door. 9/11 wordt niet eens genoemd, bij geen van deze praktijkgevallen van psychiater Paul (Gabriel Byrne).

Hun leven anno 2009 staat ver van de dwaasheid van bebaarde fanatici vandaan. 14 eeuwen, minstens. Deze mensen stellen zich allerlei vragen, en belanden bij Paul op de bank om daar antwoorden te vinden.

Acteursdrama

In Treatment is een acteursdrama pur sang. We zien de patiënten in de sfeervolle praktijkruimte van de therapeut waar het aan alle kanten East Coast en oud geld ademt. Fraaie lithografieën aan de muur, tapijten, gordijnen, glas-in-lood-ramen, en het is er altijd een beetje donker.

Een duisternis waar de makers handig gebruik van maken omdat ze de spelers veel in close-up kunnen filmen zonder decor. Hierdoor word je als kijker nog meer meegesleept door hun emoties en verwarring.

Zoeken naar waarheid

Er is geen zon, geen zee om mee weg te wandelen, geen lommerrijk uitzicht. Af en toe regent het, of het sneeuwt, en hoe behaaglijk de praktijkruimte van – ook is, in deze toneelmatige opstelling valt er aan de geest niet te ontsnappen. En daarom liggen ze bij hem op de bank.

Het zijn allen mensen op zoek naar waarheid. Mensen die bewonderenswaardig openhartig zijn over zichzelf en hun fouten, en ze willen betere mensen worden.

Twijfel

Mensen die juiste beslissingen willen nemen, zoals het stel dat getrouwd is en dubben over hun 2 kind. De jonge vrouw die verklaart verliefd te zijn op Paul. De Amerikaanse piloot die betrokken is bij de 2de Golfoorlog. Ze zijn niet gek, ze zijn niet buitensporig, ze zijn niet borderline. Het zijn gewoon Amerikanen die zich afvragen wat de juiste beslissing is en wat het juiste ding is om te doen. Mooi is dat, die twijfel.

Therapie

Een acteursdrama valt of staat bij de acteerprestaties, en HBO mag hun casting agent dankbaar zijn voor hun coupe. Gabriel Byrne als de psychiater excelleert, evenals Dianne Wiest, Embeth Davids, Josh Charles, Blaire Underwood.

Ze treden aan per vijf afleveringen: dat is de opbouw van In Treatment. Vijf verschillende verhaallijnen, waarin de vijfde steevast voor Byrne zelf is, die als psychiater zijn eigen therapie nodig heeft.

Zowel voor zijn praktijkervaring als voor zijn eigen rammelende huwelijk. We zien de ontwikkeling van de diverse behandelingen, hun wisselende gemoedstoestanden, hun vooruitgang en hun terugval. Het is een gedurfde, dappere kwaliteitsserie, waarmee HBO zijn zoveelste lauwerkrans mag opzetten.

4 sterren