Verpletterende en bekroonde serie waarmee onze planeet van alle kanten wordt belicht in 13 uur natuurdocumentaire. Het is het allermooiste wat er in dit genre te vinden is.

Toegegeven: ik was danig onder de indruk van The Sopranos. Van Mad Men. Rome. The Wire.

Maar niets heeft me zo van de sokken gemaaid als deze dvd-box van de BBC, waarin het leven op onze planeet op alle mogelijke manieren wordt uitgelicht. En wat leven we op een mooie plek.

Kroonluchters

We zien woestijnen verplaatst worden door zandstormen. Ondergrondse balzalen met kristallen kroonluchters, en watervallen van meer dan een kilometer lang.

Is het helikoptershot dat leidt naar die immense waterval al overstelpend, dan is even later ook te zien hoe het water zo’n lange afstand naar beneden moet afleggen dat het de grond niet eens bereikt want gaandeweg oplost in nebulus-achtige wolken.

Nieuwe generatie

Dit zou verplichte kost moeten zijn op alle scholen. Het is fantastisch (en een makkie) om op deze manier klimaatzones te leren kennen, de eroderende werking van zwavel en water en het ontstaan van stalagmieten.

Daarnaast is de natuurserie ook buitengewoon geschikt om de nieuwe generaties te laten zien dat onze planeet pure pracht is (met name op de plaatsen waar geen mensen komen) waar we hartstikke zuinig op moeten zijn.

Slagaders

Alles komt op deze dvd-box aan bod. Van schroeiende woestijnen met taaie wilde kamelen tot honderden kilometers lange rivieren die als een slagader door een heel continent stromen.

Van vlijmscherpe rotsen van leisteen tot amfibische aapjes die zich kostelijk lijken te vermaken met langeafstandszwemmen onder water.

Waaiergarnalen

En overal past het leven zich aan. Rupsen lokken met lichtgevende achterwerkjes hun prooi naar hun zijden valstrik.

Garnalen liggen met handjes als uitgespreide waaiers in de waterstroom om voorbijzwemmende maaltijden op te vangen.

Kangoeroes likken aan hun vel voor verkoeling tegen de snikhete zon van het Australische binnenland; een overlevingstactiek die met een warmtecamera wordt verduidelijkt.

The chain

Het leven leeft uiteraard van elkaar. De brute aanvallen zijn niet van de lucht en soms is het slikken.

Als grizzlyberen in een afgeladen zalmrivier hun kostje binnenslepen is het tot daar aan toe. Maar als de machtige kaken van een krokodil zich om de hals van een gnoe sluiten die zo-even nog met zachte bruine ogen in de camera keek… ai.

Er zijn gelukkig ook schattige otters die als in een Disneyfilm eendrachtig staan te piepen en warempel een lel van een kaaiman op de vlucht weten te jagen.

Condens

Het filmteam (71 mensen in totaal) is 5 jaar bezig geweest om dit alles vast te leggen. En dat lijkt nog een korte tijd, want 13 uur met zo ontstellend veel mooi en informatief materiaal zou een eeuwigheid in beslag kunnen nemen.

Als je bijvoorbeeld wilt laten zien hoe dieren overleven in de gortdroge woestijn van Atacama in Chili, moet je een lange tijd op wacht staan.

Zo eten de guanaco’s (llama-achtige dieren) voor hun vochthuishouding de vochtrijke bloemen van een cactus. Maar hoe komt die cactus aan zijn vocht, in dit oord waar soms 50 jaar geen druppel regen valt?

Dan laten ze zien hoe dampwolken opstijgen vanuit de zee, landinwaarts trekken en condenseren op de cactussen.

Zorgvuldig

Kleine vogeltjes drinken de waterdruppels van de stekels, woestijnvossen likken bladstammen af, enzovoorts. Drie minuten beeld waar een intense organisatie aan vooraf is gegaan om het zo secuur op film te krijgen.

En alles op deze documentaire is zo zorgvuldig samengesteld. Voorzien van de prettige commentaarstem van David Attenborough, en met een pracht van een soundtrack eronder. Zentelevisie in optima forma.