Verfilming van Raimond Gaita's autobiografie over zijn jeugdjaren. Gaita, die in Australië opgroeide met Europese immigrantenouders, is hoogleraar filosofie.

Schrijver Nick Drake verwerkte Gaita's boek over zijn jeugd tot het scenario voor deze coming-of-age-film, en gaf daarin een hoofdplaats aan het landschap van Victoria in Australië. Daar groeit de jonge Raimond op, in een feeëriek huis te midden van uitgestrekte velden natuur en landbouwgrond, kakelende kippen bij de veranda en een hond die vrolijk blaffend meeloopt als hij naar school fietst.

Veroordeeld tot moeder

De inrichting van hun gezin is verre van Het Kleine Huis op de Prairie. Zijn vader Romulus (Eric Bana) neemt de meeste opvoedkundige taken op zich omdat zijn moeder Christine (Franka Potente) erg grillig is.

Een toegewijde moeder, dat wel, maar alleen op de momenten dat ze er is. Ze lijkt op dat personage van Julianne Moore in The Hours: een vrouw die door omstandigheden is veroordeeld tot het moederschap en de aangeboren liefde die moeders voor hun kinderen hebben. Maar in het dagelijkse leven valt de taak haar te zwaar.

Depressies

Christine is wispelturig, houdt er diverse minnaars op na en zit liever in de stadse drukte van Melbourne. Als zij een kind krijgt van een andere man, glijdt ze weg in een depressie. Ondertussen blijft Romulus haar toegewijd en neemt de verzorging van het jongetje op zich.

Flarden

De structuur van dit drama is fragmentarisch, zoals jeugdherinneringen kunnen zijn. Flarden van informatie - de kippen die ziek werden, ma die hem de quickstep leert, een meisje dat danst op Jerry Lee Lewis - worden prijsgegeven maar vormen geen geheel. Het zijn wel warme, sfeervolle beelden en regisseur Richard Roxburgh weet hoe hij de intimiteit van een gezinsleven over het voetlicht moet brengen.

Schakel

De schakel tussen Raimond en de gebeurtenissen blijft echter uit. Wat open is gelaten, is op welke manier de jongen is gevormd door zijn ouders. Het jongetje dat hem speelt heeft een prachtige oogopslag als de Adriatische Zee, maar de ziel blijft diep op de bodem liggen.

Bana en Potente hebben krachtige rollen en blijven sterk overeind met het weinige dat ze in handen krijgen. Als Roxburgh nu ook nog die link had weten te leggen tussen jochie Raimond en Raimond Gaita, de bekende filosoof, was de film af geweest.