Miniserie in 6 delen van de BBC is de verfilming van Charles Dickens' klassieker over een weesjongen in harde Victoriaanse tijden.

Oliver Twist is het relaas van de jonge weesjongen die zonder het te weten goed is voor een forse erfenis. Terwijl hij in een weeshuis zit, smeden een verre tante Leeford (Jessica Duncan) en haar epileptische, ziekelijke zoon Monks een complot om de hand te kunnen leggen op Olivers fortuin.

Speelbal

Als Oliver op 9-jarige leeftijd het weeshuis verlaat, begint zijn leven in de harde wereld van negentiende-eeuws Engeland echt. Hij wordt vrijwel direct gekidnapt door straatdieven en afgeleverd bij de doortrapte Fagin. Fagin ziet in dat engelachtige blonde ventje, dat wel lijkt te zijn geboren met goede manieren, een kans om rijk te worden. De erfenisjagers Leeford & Monks betrekken Fagin bij hun plannen, en dan is Oliver helemaal een speelbal van hebzuchtig geboefte.

Op en af

Gelukkig zijn er ook nog goede mensen in de grimmige wereld van Dickens, zoals de gefortuneerde jurist Brownlow. Oliver wordt tegen zijn wil in op dievenpad gestuurd en loopt recht in de armen van Brownlow, die hem een kans biedt op een nieuw leven. Maar voordat het zover is, zijn er 6 afleveringen waarin Oliver keer op keer wordt gebruikt door dieven.

Tijd

De miniserie is dé manier om een klassieker uit het oeuvre van Charles Dickens te verfilmen. Een miniserie biedt qua lengte veel meer mogelijkheden om de personages goed uit te diepen, en die rijke karakters van Dickens verdienen de ruimte om zich volledig te ontplooien. Want naast de genoemde personages komen er nog veel meer markante types voor in Dickens' boek. Personages die door de bank genomen zouden worden overgeslagen of hooguit even losgeweekt van het decor wegens ruimtegebrek.

Casting coup

In deze Oliver Twist zien we dan ook de relaties tussen de dorstige prostituee Nancy en haar wrede vriend; de geweldige Julie Walters als een rijpe dame die een sleutelrol heeft in het erfenisverhaal, Keira Knightley als Brownlowes dochter, en vele anderen. Regisseur Renny Rye heeft vast een feestje gehad toen hij deze casting coups bezegelde. En ook qua camerawerk heeft hij prachtig werk verzet - sommige nachtelijke scènes lijken wel van de hand van Tim Burton.

Finale

In deze miniserie is vooral de nadruk gelegd op Dickens' aanklacht tegen de manier waarop er indertijd met kinderen werd omgegaan: volgens hedendaagse maatstaven zou het vergelijkbaar zijn met een pamflet van Amnesty. Dickens was 26 jaar toen hij Oliver Twist voltooide, en zoals hij de rijk gelaagde en complexe plotlijnen naar de wervelende finale wist te leiden, verdient hulde. Als hij nog geleefd had, had hij master classes moeten geven in Hollywood.