Indrukwekkend epos over het leven van de roemruchte Mongoolse leider Djenghis Khan, vanaf zijn kinderjaren tot aan zijn dood.

Djenghis Khan (ca 1162 - 1227) wist de verdeelde stammen in Mongolië te verenigen en vestigde daarmee het allergrootste rijk uit de menselijke geschiedenis. Die eenheid bereikte hij niet door het vriendelijk te vragen. Zo zei hij: 'Mongolen hebben wetten nodig. Ik zorg ervoor dat ze die naleven - al zal ik de helft moeten doden.'

Ferm

Ferme taal van een ferme man, die in deze variant van regisseur/scenarist Sergei Bodrov ook zijn zachte kanten heeft. Zijn zachtste kant betreft zijn vrouw Borte, die hij al op jonge leeftijd uitkiest en haar vertelt op hem te wachten tot ze de gerechtigde leeftijd hebben. Enig geromantiseer in dezen is Bodrov niet vreemd, al was het inderdaad zo dat Khans vrouw daadwerkelijk werd ontvoerd door de vijandige stam Merkit en hij haar terug heeft gehaald.

Bloedsoep

Voor de rest worden er vooral zwembaden vol bloed vergoten in Mongol. 'Mongolen hebben geen cultuur: het enige wat ze doen is ruzie maken en doden', aldus Borte als haar echtgenoot voor de zoveelste keer eropuit trekt om de zoveelste vijandelijke stam eronder te krijgen.

Braveheart

De film is een aaneenschakeling van prachtig gechoreografeerde slagveldscènes die menig Hollywoodproductie het nakijken geven. Dit is geen Oost-Europese film met langdradige kost van lange stiltes met diepzinnige blikken. Dit is een meeslepend, Braveheart-achtig portret van een roemruchte, historische figuur die ongetwijfeld vergenoegd naar deze epische verfilming van zijn levensverhaal had gekeken.

Yakboter

En als de camera een poosje stilstaat, stemt alleen maar tot vreugde: dan kun je je vergapen aan die verpletterend mooie, ongerepte vlakten van Mongolië. Want het meeste van deze film is op locatie geschoten, en sommige plaatsen waar werd gefilmd lagen dermate afgelegen dat er wegen aangelegd moesten worden om het benodigde materiaal aan te kunnen voeren. Om het cliché kosten noch moeite werden gespaard maar van stal te halen, maar het resultaat is er wel naar. Prachtfilm.