Een sprookjesachtige nonsens-serie, die vooral draait om de tot levenslange voorspel gedoemde taartenbakker met een bizarre gave en zijn weer tot leven gewekte dode vriendinnetje.

Op negenjarige leeftijd ontdekte de sociaal onhandige Ned (Lee Pace) dat hij over een bijzondere gave beschikt. Met zijn aanraking kan hij de doden weer tot leven wekken. Dat komt goed van pas wanneer zijn geliefde hond door een vrachtwagen wordt geschept. Maar ook in zijn volwassen leven als taartenbakker weet hij voordeel uit zijn bizarre kunstje te trekken - bedorven fruit wordt met een por van zijn vinger weer vers.

Eén minuut

Neds gave is ook zeer bruikbaar voor de nukkige, geldbeluste privédetective Emerson Cod (Chi McBride). Hij heeft een schimmig dealtje gesloten met de taartenbakker: Ned wekt moordslachtoffers tijdelijk tot leven en vraagt hen naar hun moordenaars. Met de oplossing van de meest complexe moordzaken strijkt hij zo samen met Cod riante beloningen op die rouwende nabestaanden over hebben voor gerechtigheid en eeuwige rust.

Maar de Dood laat zich het kaas niet zo gemakkelijk van het brood eten. Helaas kleven er ook nadelen aan Neds lugubere gave. Als hij de persoon die hij tot leven heeft gewekt weer aanraakt, gebeurt het omgekeerde - de dood is dit keer omonkeerbaar. Maar raakt Ned de tot leven gewekte persoon niet weer binnen één minuut aan, sterft er een willekeurige omstander.

Levenslang voorspel

Maar ja, wat doe je als begiftigde jongeman als je jeugdvriendinnetje ineens blijkt te zijn vermoord? Ned weet het wel, maar overziet de gevolgen niet. Niet alleen mogen haar excentrieke tantes niet weten dat hun vermoorde nichtje Charlotte 'Chuck' Charles (Anna Friel) gewoon vrolijk doorleeft dankzij de aanraking van Ned, maar frustrerender voor de tortelduifjes is dat ze elkaar onder geen beding mogen aanraken - want dan voegt Chuck zich inderdaad voor altijd bij de eeuwig slapenden.

Puriteinse Amerikanen zagen de serie Pushing Daisies om deze reden als een geweldige pleitbezorger voor seksuele onthouding. Je zou inderdaad bijna zeggen dat het eerste seizoen, dat nu als dvd-box is verschenen, een grote uithangbord is voor intimiteit zonder al te fysiek contact. Elke episode draait naast een nieuwe moordzaak vooral om de smachtende blikken tussen de jonge taartenbakker en zijn opmerkelijk fris en fruitig uitziende levende dode buurmeisje, beide gedoemd tot levenslang voorspel.

Fladderige sprookjeswereld

Dit tot ergernis van Emerson Cod, die met de komst van bemoeial Chuck zijn lucratieve deal in ziet storten, en serveerster Olive Snook (Kristin Chenoweth), die een oogje op Ned heeft. En de naïeve Ned? Die vraagt zich geheel niet af waar zijn gave vandaan komt, waarom juist hij die gave heeft en wat het hogere doel ervan is.

Existentiële vragen zijn ten strengste verboden in de fladderige sprookjeswereld van Pushing Daisies. Hoewel er veel doden vallen (en net zo goed weer tot leven gewekt worden), biedt de serie vooral ongecompliceerd vermaak.

Bryan Fuller, bedenker van deze serie bedacht zich wat hij miste op tv en besloot dat er een sprookje moest komen: prachtig ingebed in de meest tot de verbeelding sprekende en veelal kitscherige decors, waarvoor de kunst goed is afgekeken van de suikerzoete Franse rolprent Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain en de morbide humor en donkere sfeer uit de Burton-juweeltjes Edwards Scissorhands en Big Fish.

En zo kan het gebeuren dat personages ineens in zingen uitbarsten, dat de taartenwinkel van Ned ook echt is vormgegeven als een taart en de namen van veel personages ongewoon lekker allitereren, waarvan Charlotte Charles natuurlijk het beste voorbeeld is. De makers mikken hiermee zowel op de vette lach als op de glimlach.

Metaforen en woordspelletjes

Dat er daardoor een pietsie minder aandacht is besteed aan waterdichte plots hindert niet zo, als je je mee wilt laten voeren in de visuele droom van Bryan Fuller en de zijnen. Pushing Daisies is gemaakt voor een ieder die een met de intrede van het barre najaar ook de romantiek uit zijn of haar leven zag verdwijnen.

De remedie is een partje van de Pushing Daisies-taart en de zon springt van je scherm. De reclamejongens van Warner Bros. hebben de dvd-box niet voor niets vormgegeven als de warme en verleidelijke taarten van Ned.

Teveel snoepen schaadt de gezondheid echter. Als je niet uitkijkt springt ook het glazuur spontaan van je tanden. Gelukkig zijn de naïeve Olive Snook en de nurkse premiejager Emerson Cod uitstekend gecast.

Hun dialogen en opmerkingen zijn snel, scherp en zijn doordesemd met hilarische metaforen en spitsvondige woordspelletjes. Dat wreekt zich uiteraard in de ondertiteling. Een beetje kennis van de Engelse taal is geen overbodige luxe om ten volle te genieten van de wederzijdse steken onder water van dit komische duo.

Slachtoffer

Ook Pushing Daisies is helaas het slachtoffer geworden van de vermaledijde schrijverstakingen in de Verenigde Staten. Het eerste seizoen beslaat slechts negen afleveringen.

Het tweede seizoen is in het thuisland ook gekortwiekt en keert zelfs nooit meer terug op de tv. Pushing Daisies slaagde er niet in een bevredigend kijkersaantal te halen voor zender ABC. Misschien is het feit dat de onderlinge verhaallijnen en intriges wat traag op gang komen en er vooral aandacht werd besteed aan de verliefde blikken tussen Ned en Chuck hier debet aan.

Pas in de allerlaatste aflevering van seizoen 1 wordt er een ontdekking van jewelste gedaan, die het leven van één van de hoofdrolspelers op z'n kop zal zetten. Jammer, een gemiste kans.