Vaardig gepolijste Franse kruisbestuiver uit 1969 waarin 2x2 Franse man/vrouwkoppels relationele perikelen hebben.

Het is als de Franse versie op Baywatch. In een peperduur landhuis aan de Franse Riviera liggen goddelijke lichamen in de zon langs de kant van het zwembad te broeien. Na een duikje in het water glijden de waterdruppels langs de gebronsde huid van een jonge Alain Delon en Romy Schneider, en de camera glijdt lustig mee over dit exposé van menselijke perfectie.

Jaloezie

Hun loom luierende zwemvakantie wordt onderbroken als een oude bekende arriveert met zijn achttienjarige dochter. Er lijkt vooralsnog geen vuiltje aan de strakblauwe lucht, maar het gaat er op z'n Frans aan toe in La Piscine.

Het duurt dus even voor het geheim wordt prijsgegeven over mogelijke amoureuze verwikkelingen tussen de pas gearriveerde en Delon's geliefde. En als die jaloerse geest eenmaal uit de fles is, komt er schot in.

Wraak

De film stamt uit een tijdperk waarin het vrijheid blijheid was en bovendien zitten we in Frankrijk. Toch waren ook de Fransozen indertijd niet vies van een gewiekste wraakoefening.

De gekwetste Delon zet zijn charmeoffensief in op de jonge dochter van zijn rivaal, en daar zij een gevoelige, kwetsbare, onschuldige meid is en Delon toch wel heel erg knap met zijn zongebruinde vel, is de rancune snel vereffend.

Je nes ais quoi

De zwijgzame spanning tussen de vier loopt daarna nog verder op, en natuurlijk gaat het faliekant mis. Tegen zoveel kruisbestuiving zijn zelfs de jetsetters van het je ne sais quoi-kaliber niet opgewassen. En wat in dit drama prima uitpakt, is de zeer ingetogen stijl van regisseur Deray. Alle stemmingswisselingen kunnen door de acteurs tot in detail worden uitgespeeld.

Curiosum

De film deed in Frankrijk indertijd nogal wat stof opwaaien, maar dat kwam vooral omdat Delon en Schneider na een turbulente privérelatie weer voor het eerst samen op het scherm te zien waren. Op deze 2-pack is nog een tweede film te zien, een Brits curiosum dat een parodie vormt op de Franse hoofdfilm.