Verfilming van de bekende Marvel Comic met de grote groene reus in de hoofdrol. Edward Norton speelt de Hulk.

5 jaar geleden was het Eric Bana die zijn primeur als de groene stripheld mocht maken. Dankzij de overgevoelige regie van Ang Lee werd het geen succes, want voor diepgaande beslommeringen gaan we wel naar de cultotheek. De Marvel Comix staan voor actie, en er moet iets van actie in de verfilming te zien zijn.

Boodschap

Diepgraverijen daar gelaten, eendimensionaal spektakel is ook niet wat de regisseurs van de Comix wensen te presenteren. Zo wisten de heren Nolan, Singer en Favreau reeds superhelden als X-men, Batman en Iron Man op te rekken tot 'personages' met supergaven en de plot kreeg een extra emotionele laag toegediend waar steevast een mooie boodschap in opgeslagen zat.

Het beest

Louis Leterrier is de regisseur die Ang Lee's Hulk naar een hoger plan mocht trekken, en zijn boodschap is helder: wij moeten het beest in ons temmen. Bruce Banner is een bedeesde wetenschapper die na een mislukt experiment transformeert tot een brullende, Shrek-groene kolos als hij zich opwindt.

De wapenindustrie ziet de dollars al over de toonbank vliegen, en wil koste wat kost hun inhalige klauwen op de Hulk leggen, aangevoerd door generaal Ross. Waar Banner ook naartoe vlucht, steeds weet Ross hem op te sporen.

Ross is niet eens Banners grootste vijand. Een van de militairen uit Ross' entourage is de schietgrage Blonsky (Tim Roth) die ook enkele medische experimenten ondergaat waar hij niet knapper maar wel sterker van wordt. De ideale tegenstander van de Hulk als de twee elkaar in de CGI-finale ontmoeten.

King Kong

Alle loeiende actiescènes ten spijt: de film heeft zijn zachte momenten als Banners vriendinnetje Elisabeth (Liz Tyler) haar blauwe ogen wijd open spert en zijn naam fluistert. Het monster kalmeert ervan. En als hij haar meeneemt naar een beschut plekje in de bergen en haar met een hand als een Boeingvleugel over de wang strijkt, is het King Kong ten voeten uit.

Ielig

Edward Norton hoefde zijn legendarische acteertalenten niet al te zeer aan te spreken voor deze stripverfilming. Hij is op de vlucht of hij kijkt gepijnigd. En als zijn ielige lichaampje werd vervangen door de special effects van Hulk, mocht hij koffie gaan drinken - en dat is best vaak want The Hulk is geladen met actie.

Een jaar of 5 geleden had je je nog af kunnen vragen of The Incredible Hulk wel was geworden zoals Norton bedoeld had, maar na handjevol niks-aan-de-hand-titels op zijn CV is het duidelijk dat ook hij de Hulk-rol heeft aangenomen voor wat ie was: prettig, goed gemaakt grotejongensvermaak.