Vierde seizoen alweer van de magische hitserie Lost, over survivors van een vliegtuigcrash en hun complexe levens ervoor en erna.

De serie Lost wordt nu al sinds vier jaar met succes op televisie uitgezonden en op dvd verspreid, en dat is dankzij één ding: alle personages hebben het motto "Zwijgen is Goud" met de paplepel ingegoten gekregen.

Als er ook maar een paar een eerlijk antwoord zouden geven op de vraag "Zeg, wat doe jij eigenlijk?", dan zou dit overlevingsfeuilleton als een kaartenhuis in elkaar storten.

Synopsis

Seizoen 4 begint met een samenvatting van 8 minuten wat zich de afgelopen drie seizoenen heeft afgespeeld. Die verduidelijkende proloog wordt op lichtsnelheid gepresenteerd, maar dat is logisch: niemand begint aan seizoen vier zonder de vorige 3 gezien te hebben, want dan is er geen touw aan vast te knopen. Ofwel: de vier seizoenen van Lost zijn geen op zichzelf staande series.

Toekomst

Het aloude stramien uit seizoen 1 wordt ook hier weer gehandhaafd: het leven van de survivors buiten hun belevenissen op dat onbewoonde eiland (dat dus bepaald niet onbewoond is). Maar waar in eerste instantie hun levens voorafgaande aan de crash werden uitgelicht, zijn het nu de flashforwards naar de toekomst waarmee wordt gegoocheld.

Oceanic Six

Van Hurley, Kate, Jack, Juliet, etc zien we flitsen van hun leven terug in de bewoonde wereld, waar ze inmiddels beroemd zijn als de zogeheten 'Oceanic Six'. Hoe ze daar precies terecht zijn gekomen en wat de aanleiding daartoe was, ja, dat wordt Lost indachtig natuurlijk vele, vele afleveringen opgerekt.

Argwaan alom

In de tussentijd melden zich weer nieuwe luitjes op het eiland die al dan niet kwade bedoelingen hebben, onder wie Jeremy Davies die zó'n nerveuze tic om zijn mond heeft dat ie zich zou kunnen verhuren als blender. En ook komt de klad in het clubje Lost-veteranen omdat er aan de geheimzinnige zwijgzaamheid geen einde komt en mensen op vreemde ogenblikken de bosjes in glippen.

Al is het alleen maar om een plasje te doen: in de wereld van Lost is zulks al voldoende voor een dosis argwaan waar de honden geen brood van lusten.

Op naar 5

Maar het moet gezegd: de serie is goed gemaakt en goed gefilmd, al zijn de nachtopnames overduidelijk ondersteund met loeisterke bouwlampen buiten beeld.

Kate is nog altijd het mooiste meisje van de wereld en het ziet ernaar uit dat de aarde wordt gered als we de survivors hun ding laten doen. Of tegenhouden. Of aansporen. Het wisselt per aflevering, dus dat wordt wachten op 5 voor ontknopingen en nieuwe complicaties - voor seizoen 6.