Een jonge Amerikaan zwaait zijn uitgestippelde leventje vaarwel en gaat in de natuur wonen. Notoire vrijbuiter Sean Penn nam de regie voor zijn rekening.

Dit is het waar gebeurde verhaal van Christopher McCandless. De jonge, aimabele knul draaide mee in het gezin totdat hij in vol ornaat zijn bul ophaalde, en dacht daarna "Nope, wegwezen hier'. De gedachte aan baan, huwelijk, huis en haard moest het afleggen tegen zijn dromen over een ruig leven in de natuur. Alle contracten die het leven in een moderne maatschappij met zich meebrengen, hief hij stuk voor stuk op.

Aller droom

Van zoiets dromen we allemaal wel eens, maar deze Christopher voegde daad bij woord. Hij geeft zijn studiebeurs weg aan een goed doel. Knipt zijn creditcard door. Propt het hoogstnodige in een plunjezak en vertrekt met de auto. Die auto laat hij al snel achter, en de laatste dollars in zijn portemonnee worden ritueel verbrand. Hij gaat liften en neemt hier en daar een seizoensbaantje.

Wild Alaska

Stukje bij beetje werkt Chris toe naar het Uur U, en dat is in the middle of nowhere overleven in Alaska. Dat móét hij doen, al komt hij onderweg mensen tegen die het uit zijn hoofd proberen te praten. Met als summum een ontstellend ontroerende vriendschap tussen hem en een oude, eenzame man die Chris graag wil adopteren. 'Kunnen we het daarover hebben als ik terugkom uit Alaska?' zegt Chris.

Ouderlijk verdriet

Het gebroken hart van die oude man is niet het enige. Via de voice-over van zijn zusje vernemen we van de wanhoop en het verdriet van Chris' ouders (Marcia Gay Harden en William Hurt) die nooit meer iets van hun zoon zullen vernemen. Chris wil vrij zijn, en bij die vrijheid hoort de hardheid om ook de familiebanden compleet door te snijden.

Vraagtekens

De ouderlijke pijn is een droevige rode draad in het verhaal die het jeugdige idealisme van Chris een bittere bijsmaak verschaft. Ook hippie Catherine Keener, een van de mensen die hij op weg naar zijn bestemming ontmoet en die op eenzelfde manier haar zoon is kwijtgeraakt, kan hem niet overhalen om zijn ouders te laten weten waar hij zich bevindt.

Het is een zwarte rand aan Chris' vrijbuitersbestaan en op ethisch vlak een waarbij je vraagtekens gaat zetten. Is dat nou nodig? Ouders zijn door de bank genomen verre van ideaal in allerlei gradaties, maar wat Chris hen aandoet is bijna onmenselijk.

Meedogenloze elementen

Het is een te hoge prijs die betaald moet worden voor die ultieme vrijheid, die evenwel beeldschoon in beeld is gebracht door Sean Penn. Prachtige opnames van het noordelijke Amerika, met die brandschone lucht, besneeuwde bergtoppen en blauwe meren: ja, Chris' drang om zich in deze omgeving te handhaven is alleszins begrijpelijk. Al laat Penn ook de duistere zijde zien van een luxueus opgevoed stadsventje dat zich opeens tussen de meedogenloze elementen staande moet zien te houden.

Muziek & extra's

Into the Wild is gebaseerd op een boek van reisjournalist Jon Krakauer, en de soundtrack met peinzende on-the-road muziek van Eddie Vedder is spot-on.

Deze dvd komt met een fraaie extra bonusdisk waarop ook een documentaire met het ware verhaal van Christopher McCandless, van ruim 20 minuten. Over het land Alaska met haar onherbergzame streken is een docu van National Georgaphic toegevoegd (ruim 50 minuten) en er is ook een registratie van de persconferentie met de regisseur en hoofdrolspeler Emile Hirsch.