Thriller van Woody Allen. Twee broers van eenvoudige komaf koesteren ambitieuze dromen waarvoor ze de rekening krijgen gepresenteerd.

Woody Allen blijft maar op Britse bodem. Heeft de New Yorker voorgoed de neuroses van zijn stad achter zich gelaten?

Voor zijn laatste producties, Matchpoint, Scoop en nu weer Cassandra's Dream, heeft hij de relationele probleemsofa verruild voor de Big Ben, en het schijnt de man zelf erg te bevallen. De kijker wat minder.

Levenswensen

In Cassandra's Dream spelen Ewan McGregor en Colin Farrell twee broers, Ian en Terry, uit een arbeidersgezin. Ze willen meer van het leven dan wat hun vader heeft bereikt (zwoegen in een slecht lopend restaurant) en ze dromen van een carrière zoals hun oom Howard in Californië.

Die slaat een balletje op de golfbaan met kopstukken uit Hollywood en stuurt hun moeder peperdure cadeautjes.

Faustendeal

De intrige wordt gemakzuchtig gesponnen. Ian loopt een sophisticated meisje tegen het lijf dat te hoog is gegrepen voor hem, en Terry maakt hoge schulden aan de goktafel. Nou, dat is niet zo'n ingenieuze inval van scenarist/regisseur Allen, want je ziet de problemen aankomen als Howard de broers niet zonder voorwaarden uit de brand wil helpen.

De voorwaarde is er een van de onmogelijke soort en er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat de broers dit niet tot een goed einde weten te brengen.

Simpel

Net zo gemakzuchtig stevent Allen op de finale af, waar verder weinig verrassingen aan vast zitten. En de dialogen ontberen ook de gebruikelijke spitsheid. Allens films zijn wel vaker simpel van opzet, maar door al het gedoe en het gehannes van zijn personages wordt dat simplisme prettig overvleugeld door een bitse woordenbrij.

In Cassandra's Dream wreekt die eenvoud zich echter, want de overbezorgde, tegen wanhoop aanschurende teksten verhouden zich niet met de laconieke Britse inslag. McGregor jengelt hier en daar nerveus, Tom Wilkinson als Howard laat een vleug Allen doorschemeren, maar het resultaat weet niet te boeien. Het is allemaal té gladjes eenvoudig.