De Hubble, vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble, is een uitvinding van vooral de Amerikaanse NASA (85%) en Europese ESA (het restje). De Hubble is ontworpen om high-res foto's & films van het heelal te kunnen maken.

Voorheen werden dergelijke beelden altijd vertroebeld door de grote hoeveelheid 'deeltjes' in onze atmosfeer omdat ze vanaf de aarde werden genomen. Maar daarbuiten, in het grote koude niets, heeft de Hubble een ongestoord uitzicht.

Astronomische waarnemingen

En wat voor uitzicht. Planeten, sterren, meteorieten, manen, gloeiende gaswolken, zonnestelsels en allerlei andere astronomische waarnemingen worden met de precisie-instrumenten van de state-of-the-art Hubble vastgelegd en naar aarde doorgezonden.

10 delen

Hoe dat precies in zijn werking gaat, wordt tot in detail uitgelegd op deze bijna anderhalf uur durende Hubble-film. De documentaire is verdeeld in 10 hoofdstukken.

Het verhaal van het ontstaan van de Hubble, de precieze werking, en dan natuurlijk een reeks heelalbeeldverhalen die het resultaat zijn van dit geavanceerde ruimte-instrument, dat ons zoveel meer inzicht heeft gegeven.

Verjonging

Er zijn verhalen over planeten en het leven en dood van de sterren. Kosmische botsingen en de grilligheid van de zwaartekracht, geboorte en dood van het universum: het is een aaneenschakeling van fabuleuze beelden uit de ruimte.

Voorzien van deskundig en begrijpelijk commentaar, en met ondersteunende tekeningen van berekeningen die het zelfs voor een leek begrijpelijk maken hoe je jonger naar de aarde terug kan keren.

Zwarte gaten

Het spannendste is het hoofdstuk met de fameuze zwarte gaten, die zijn ontstaan uit Supernova's die vanwege de omvang van hun kern (5x zo zwaar als de zon) door hun eigen zwaartekracht zijn geïmplodeerd.

Als 'Monsters in Space', zoals ze hier worden genoemd, vormen ze entiteiten in het heelal die alles verzwelgen wat te dicht in de buurt komt.

Zeeuwse vondst

Het is nu 400 jaar geleden dat een gisse Middelburger de telescoop heeft uitgevonden, en een jaar later verdedigde Galileo Galileï met die Nederlandse uitvinding zijn beroemde stelling.

Er zijn vier eeuwen verstreken tussen die eerste uitvinding en de Hubble, en het is fascinerend om te bedenken dat we er nog lang niet zijn. Op deze dvd wordt alleen nog maar een glimpje gegeven van de oneindige geheimen van de oneindigheid.