Een stel briljante studenten van het MIT laten hun rekenkundige talenten los in Las Vegas. Goed gemaakte maar doorsnee thriller met Kevin Spacey.

Waar is de tijd gebleven dat Kevin Spacey de coolste acteur van de wereld was? Dat was in de tijd dat hij nog cool movies wist uit te zoeken als The Usual Suspects, American Beauty en L.A. Confidential.

Maar hij had blijkbaar een agent die precies wist hoe hij het blitse aura van de acteur om zeep moest helpen met Libelle-boodschapfilms als The Shipping News, Pay It Forward, The Life of David Gail en… ach, de lijst is te lang om op te sommen.

Lauw

Het zien van Spacey's naam op een filmposter is ondanks zijn 2 Oscars geen aankondiging meer om warm voor te lopen. Alsof de acteur het zelf heeft aangevoeld, verklaarde hij in 2003 zich voornamelijk nog op theater te richten.

Hij toog naar het hart van de serieuze toneelscene, in de Old Vic in Londen, waar hij met wisselend succes stuken produceerde en regisseerde.

Formulefilm

De Old Vic is nog altijd geen aanleiding om een weekendje Londen te doen voor 'The Spacey', en 21 vormt daar geen uitzondering op. Het is een formulefilm over een stel snuggere kids op een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, MIT in Boston, waar Spacey doceert.

Hij beweert een methode te hebben gevonden om in Las Vegas flink fortuin te maken, maar daarvoor heb je wel een goed stel hersens nodig.

De moraal

Een paar studenten laten zich door de docent strikken; voor de broodnodige variatie in dit vijftal krijgt één van hen het morele geweten toebedeeld en stribbelt aanvankelijk wat tegen. Maar eenmaal over de drempel barst ook hij los, dus dan is het wachten op de onvermijdelijke val en de loutering.

Dat gebeurt dan ook allemaal keurig volgens het boekje, en aan het eind van het liedje komt de regisseur nog nét niet om de hoek van de lens piepen om 'boontje komt om zijn loontje' te roepen. Met al die overbodige uitleggerigheden in 21 had dat nog van enige zelfspot getuigd.