Uitstekende televisieserie van NBC over een ontvoeringszaak met origineel uitwaaierende plotlijnen. In 2007 genomineerd voor een Emmy Award.

Het slachtoffer van de kidnapzaak is de tiener Leopold Cain, zoon van Conrad en Ellie Caine. Vanwege hun miljarden op de bank ging Leopold al niet de deur uit zonder bodyguards, maar op de fatale dag van de ontvoering is een picobello georganiseerd kidnapteam de beveiliging te slim af. Leopold verdwijnt als sneeuw voor de zon, en de ouders ontvangen kort daarop het briefje 'don't call the police'.

Maverick

Dan doen de Cains dan ook niet, maar ze trommelen wel een andere man op, Knapp, die zijn eigen opsporingsmethoden hanteert als hij wordt ingehuurd - zoals de pilotaflevering uitwijst. Die methodiek komt hierop neer: als Knapp een gekidnapte vindt, heeft deze maverick een broertje dood aan de rechten van ontvoerders en knalt de misdadigers zonder omhaal af. Mission accomplished.

Complexer

Knapp noch Cain kan evenwel verhinderen dat de FBI zich toch met de zaak gaat bemoeien. Vanaf daar opereren ze min of meer naast elkaar, en buigen waar nodig het wetboek als een pretzel. Want dit is niet zomaar een geval is van kidnap, losgeld, klaar is kees. Deze tv-serie bestaat uit 13 episodes voor de 13 dagen durende kidnap, en per aflevering worden de zaken steeds complexer.

Het verleden en de achtergrond van de betrokkenen worden stukje bij beetje blootgelegd en er komen allerlei (andere) zaken aan het licht. Tot aan het eind weten de makers deze spanningsboog strak te houden en de ware toedracht in mysterieuze nevelen te hullen. Wat is nu precies de reden van deze ontvoering?

Kwaliteit

Niet alleen het verhaal is sterk. Het camerawerk is van excellente kwaliteit; eerder dramatisch dan nerveus zwiepend hip, waarmee men gelukkig niet voor het makkelijke resultaat is gegaan om de vaart erin te houden.

En dat er zoveel personages worden opgevoerd, is in de montagekamer net zo vakkundig afgewerkt. Iedereen krijgt zendtijd en goed gedoseerd zijn eigen verhaal. Want er zijn nogal wat karakters in deze serie.

De spelers

Knapp, om mee te beginnen. Prima vertolkt door Jeremy Sisto met driedaagse baard, die zich met deze rol voor het eerst echt als volwassen man kan bewijzen. Delroy Lindo speelde in Ron Howards kidnapthriller Ransom (1996) precies hetzelfde personage als FBI-agent, alleen gaat hij in Kidnapped een heel stuk professioneler te werk en is hier dan ook alleszins te pruimen.

De ouders

Lof ook voor Dana Delany als Ellie Cain, die niet in de valkuil van de wanhopige moeder is getrapt: dat zou na 3 afleveringen vervelen. Ze is overtuigend als vrouw die in een steenrijk nest is geboren en gewend om de zaken naar haar gefortuneerde hand te kunnen zetten.

En haar socialite-positie brengt een zekere distantie met zich mee op emotioneel vlak, zodat ze zich in deze rol niet onmogelijk hoeft te maken als hysterische moeder. Timothy Hutton als Conrad Cain is de interessantste van het stel; hij is niet bepaald met een gouden lepel in zijn mond geboren, maar heeft zich opgewerkt vanuit een vuig verleden. Is er soms een angel uit dat verleden blijven steken?

Vragen, vragen

Het zijn vragen die worden opgeroepen naarmate het verhaal zich ontrolt. Er duiken telkens nieuwe complicaties op, en ook nieuwe personages die weer een extra laag aan het geheel toevoegen. Geheime affaires, schimmige senatoren, nietsontziende folteraars, maffiabazen, mannen die zó machtig zijn dat ze een stapje omlaag moeten doen als ze voor God willen spelen.

Wat staat hier wel niet op het spel en wie trekt er aan de touwtjes? Het is verbazingwekkend dat NBC deze serie na 3 afleveringen van de buis haalde. Iedereen maakt fouten, maar NBC heeft hier wel een heel dijk van een fout begaan. Na 24 is Kidnapped het beste wat in dit genre op tv is verschenen.