Verfilming van Dennis Lehane's ijzersterke thriller over kindermisbruik en morele keuzes. Regiedebuut van Ben Affleck.

In 2003 gooide Clint Eastwood hoge ogen met de verfilming van een andere thriller van Dennis Lehane: Mystic River. De film werd bedolven onder Oscarnominaties, en die van Sean Penn en Tim Robbins als respectievelijk Beste Acteur en Beste Bijrolacteur werden ook nog eens verzilverd.

Boston-kennis

Dat is een voorland dat bijna intimiderend had kunnen zijn, als Ben Affleck niet zo gis was geweest om zich dicht bij zijn leest te houden. Met Good Will Hunting, waarvoor hij samen met Matt Damon het bekroonde scenario schreef, wist hij precies wat hij deed omdat de setting daar het arbeidersleven in Boston was.

Dito voor Gone Baby Gone, en qua sfeer hoefde Affleck derhalve weinig aan het inbeeldingsvermogen over te laten. Hij kent de achterbuurten van Boston als geen ander, en dat is waar dit beklemmende verhaal zich afspeelt.

Broertje Casey

In Gone Baby Gone wordt een kind vermist. De moeder (Amy Ryan) is een dellerige alleenstaande die 'echt maar héél even de kroeg in was gegaan'. Haar zus en diens partner vinden dat de politie te weinig doet, en schakelen een privédetective in.

Enter Casey Affleck, Bens getalenteerde jongere broertje, als de jonge Bostonian die het leven in de schaduwzijde van Boston vaarwel heeft gezegd en alleen nog maar het rechte pad bewandelt.

Groezelige onderlaag

Iets te recht, misschien. Want hij komt voor een moreel dilemma te staan aan het eind van deze ontvoeringszaak waar aan de borreltafel nog het nodige gezegd kan worden. Maar eerst volgt hij sporen die leiden naar de groezelige onderbuik van Boston, met ernstig gestoorde figuren en drugsdealers; een circuit waarvoor hij dankzij zijn jeugd betere toegangspapieren bezit dan de gemiddelde politieagent.

Hij komt er al snel achter dat de moeder van de gone baby niet zomaar even weg was, en via deze lead komt hij in een wereld terecht die iedereen met een hart het liefst zou wegwensen.

Bonus

De DVD en de Blu-ray disc van Gone Baby Gone bevatten het volgende bonusmateriaal:

- Naar huis: achter de schermen met Ben Affleck - een exclusieve kijk achter de schermen, inclusief een interview met regisseur Ben Affleck en hoofdrolspeler Casey Affleck over hun meest memorabele samenwerking als broers tot nu toe. - Authenticiteit bewaken: de casting voor de film. - Audiocommentaar van Ben Affleck en schrijver Aaron Stockard. - Verwijderde scènes met commentaar van Ben Affleck en Aaron Stockard.