Britse tv-serie over het reilen en zeilen in een Britse rechtbank, geboetseerd rondom de net zo charmante als eigenwijze rechter John Deed.

Judge John Deed is van de BBC - hét keurmerk voor de detective. Maar het in dit genre bekende speurwerk naar de dader is in deze serie al verricht. De dader komt in de rechtbank waar hij zich moet verantwoorden tegenover de maverick-rechter John Deed.

Deeds collega's waarderen zijn vakmanschap en zijn extensieve kennis van de wet, maar om zijn eigengereidheid kunnen ze soms zijn bloed wel drinken.

Old boys' network

John Deed vervult een spilfunctie in een oer-Brits instituut: een instituut dat ook niet vies is van enig gemanipuleer vanuit politieke hoek. Ook niet vanuit het old boys' network waardoor men hier en daar wel eens bereid is om een oogje toe te knijpen als een oude collega in de knel komt te zitten.

Zo niet John Deed, die er geen been in zit om zijn collega's te vervolgen als hij vermoedt dat hun handelen niet zuiver op de graat is.

Sinterklaas

JJD geeft een aardig kijkje in de keuken van de Britse rechtbank. De rechter - in casu Deed - zit bovenop zijn troon met imponerende houten lambrisering , en hij heeft evenals het OM en de verdediging een wollig pruikje op en is immer gekleed in vol ornaat. Een beetje een scharlaken Sinterklaaspak, maar het dwingt respect af.

Pikante Deed

Rechter Deed staat in alle opzichten centraal in deze vier afleveringen, zodat we ook veel van zijn privéleven te zien krijgen. De deftige man in de rechtszaal heeft een helleveeg van een ex, een leuke dochter die ook rechten studeert, een hond, een knipperlichtrelatie met de openbaar aanklaagster, zowaar geen drankprobleem en hij houdt van vrouwen.

Genoeg stof om de op zich al opzienbarende rechtszaken extra te decoreren met pikante verwikkelingen.

Recht door dik en dun

Een belangrijk thema in JJD is 's mans integriteit. Wat de gevolgen ook zijn, hij blijft de wet naleven. Ook al staat er een miljardendeal met een golfstaat op het spel, en die dreigt te mislukken omdat een oliesjeik berecht wordt vanwege een moord. De druk wordt flink opgevoerd, maar Deed geeft geen krimp.

Of een collega-rechter die een scheve schaats heeft gereden: Deed wordt dan zelfs gechanteerd, maar hij laat zich geen millimeter van het gerechtelijke pad afbrengen. Zulks levert interessante dialogen op over recht, onrecht, beschaving en het trekken van grenzen, die plezierige discussiepunten voor aan de borreltafel opleveren.

John Deed balanceert op een ragfijne lijn maar zijn houvast is zonneklaar: die staat in het wetboek.