Seizoen 2 van puike BBC-detectiveserie Waking the dead, waarin een briljant team speurders oude moordzaken oplost.

In vier afleveringen van 100 minuten elk, krijgt het specialistische team onopgeloste moordzaken op hun bureau. Dat zijn de moeilijkste zaken, omdat de meeste sporen allang zijn uitgewist en de getuigenverklaringen vervaagd zijn. Maar de experts kunnen wel een beroep doen op modernere technieken die ten tijde van de moord nog niet voorhanden waren, zoals DNA-registratie en ultramoderne foefjes van forensisch experts.

En niet onbelangrijk: een profiler. In deze serie is dat een Britse lady met ijselijk feilloos inzicht in de motieven en het profiel van de dader.

Copycat

In seizoen twee kijkt de immer stuurs kijkende teamleider Peter Boyd nog een beetje stuurser dan in het vorige seizoen. Hij gaat nog rücksichtloser te werk dan voorheen, dwars tegen alle conventies in, en zet zelfs de gezondheid van zijn onderdanen op het spel om zijn zin te krijgen.

Want als er een psychotische moordenaar een copycat lijkt te hebben, is Boyd niet te beroerd om een van zijn blonde rechercheurs in te zetten als lokaas, al strijkt hij daarmee tegen de haren in van andere teamleden.

Emmy Award

Die fellere attitude heeft consequenties voor de kwaliteit van de serie, die grimmiger en indringender is dan het eerste seizoen. De aflevering waarin de bekentenis van een stervende een link lijkt te leggen tussen een executie en de moord op een jurylid, werd zelfs genomineerd voor een Emmy Award, de hoogste televisieprijs.

En met zoveel detectives in omloop is dat een prestatie waar de BBC zich voor op de borst mag kloppen. Waking the dead is niet alleen fraai drama, maar ook hartkloppend spannende televisie.