Politieke thriller met sterrencast over de uitwassen van de antiterreur maatregel: een Amerikaan van Egyptische afkomst wordt verdacht van terroristische activiteiten.

Als Rendition iets duidelijk maakt, is het wel dit: we hebben te maken met regeringsleiders die nog geen echte ideeën hebben hoe om te gaan met de nieuwe dreiging van islamitische terreur.

En in de islamitische landen hebben ze die ook niet. De een treft harde maatregelen, de ander martelt erop los.

Spagaat

Deze spagaat vormt de leidraad in Rendition, waarin een jonge Amerikaan van Egyptische afkomst van Dulles Airport wordt geplukt en in een verhoorkamer gegooid. De man heeft een succesvolle carrière en is getrouwd met een Amerikaanse (Reese Witherspoon).

Op de beschuldigingen aan zijn adres - hij zou telefoon hebben gehad uit een terreurnetwerk - kan hij niet anders reageren dan met verbijsterde verwarring. De verantwoordelijke bij de CIA, Corinne Whitman (Meryl Streep) laat hem overbrengen naar een gevangenis in Noord-Afrika waar de Arabieren wel even de waarheid uit hem zullen slaan/elektroshocken/verstikken.

Nachtmerrie

Het is een nachtmerrie. Een die van dichtbij wordt gevolgd door CIA-agent Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal), die zijn taak met afkeer vervult. Hij moet toezien hoe de martelingen voortduren, al is het duidelijk dat de verdachte van niets weet - maar dat is voor zijn folteraars geen reden om te stoppen.

Uithuwelijking

In dat islamitische land speelt er nog een subplot van een jong meisje dat een stiekeme relatie onderhoudt met een student - een waar de vader streng op tegen is want hij had zijn dochter al beloofd aan een ander. Via deze plotlijn bereiken we de schimmige netwerken van de islamitische opruiers, en daar niks nieuws onder de zon.

Ongelovigen moeten onthoofd en als je die taak uitvoert zal je het fijn hebben bij Allah en zo niet zul je branden in de hel. Blablabla, maar gigantische aantallen jonge mannen slikken die haatzaaierij voor zoete koek en worden aangespoord tot het begaan van massamoord.

De ladder

Met Rendition wordt er een flinke ladder afgewandeld qua terreurproblematiek, in de zin van dat het uit veel verschillende perspectieven wordt bekeken. In geval van de CIA en een ontwijkende senator (Alan Arkin), worden er wel erg dik aangezette neoconteksten gebruikt en die zijn foei.

En het is natuurlijk ondenkbaar dat er een thriller wordt gemaakt waarin de martelpraktijken ertoe leiden dat er een grote aanslag wordt verijdeld.

14 eeuwen

Daarin zit dan ook meteen het zwakkere element van de film (en in de actuele politiek); er worden misdaden tegen de menselijkheid gepleegd om misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. Er heeft nog niemand een ander antwoord gevonden op deze reeds 14 eeuwen spelende issue van gestoorde gasten die nog steeds hun 'heilige missie' zouden vervullen al was het morgen vrede op aarde dan wel de hele wereld geïslamiseerd.

Door die eeuwenoude strijd is nu ook onze vrijheid en veiligheid in het geding.