Een must-have voor alle liefhebbers van de goede film, of maak papa volgende week op vaderdag eens écht blij. Dit is de ultieme superbox met de digitaal geremasterde versie van The Godfather I, II en III plus ruim drie uur aan extra's op 2 bonusdisks. Hallelujah.

In The Golden Age of Hollywood werden er prima gangsterfilms uitgebracht met Edward G. Robinson en Jimmy Cagney, maar de grootste maffiafilm ooit werd in 1972 gemaakt door Francis Ford Coppola en hij heette The Godfather, naar het boek van Mario Puzo. Coppola schreef geschiedenis en legde op magistrale wijze het hart van de hele Italo-Amerikaanse gangstercultuur bloot.

Binnen de perken

Dat hij daarmee het gangsterdom tot glamour verhief, was niet omdat de praktijken van de Corleones niet op bloederige wijze in beeld werden gebracht. Het kwam vooral omdat de gevolgen van hun handel en wandel binnen eigen kring bleef: in The Godfather zou je nooit een heroïnehoer in de goot zien liggen of een doorsnee gezin aan gruzelementen omdat pa zijn loonzakje erdoorheen joeg in het casino.

Bendeoorlogen

In de 3 Godfathers (de tweede kwam uit in 1974, de derde in 1990) draaide het voornamelijk om familieperikelen - hetgeen qua niveau pas decennia later zou worden geëvenaard door The Sopranos - en onderlinge bendeoorlogen via afrekeningen in het criminele circuit. Dat zijn nog altijd afrekeningen van het slag waar de gemiddelde burger weinig tot geen moeite mee heeft.

Eigen wetten

Wat Coppola als geen ander wist te verbeelden, was de omnipotentie van de maffiaclans, nog afgezien van het benijdenswaardige aspect om mensen bezig te zien die conform hun eigen codes en wetten leven en alles voor mekaar krijgen. Met dank aan de politici, congresleden en rechters in hun binnenzak.

Niet alleen Amerika viel als een blok voor het wel en wee van de Corleones: je kunt rustig stellen dat er niet één kijker te vinden is die zich om morele redenen afkeert van deze meesterwerken van epische proporties. En het regelen van een lastige vergunning in Corleone-stijl is toch een stuk aantrekkelijker dan oeverloos aanbellen bij het ambtenarenloketje.

Remastered & extra

De films zijn qua beeld en geluid geremasterd, en dat is te zien en te horen. En dan hebben de films ook nog het elegantste subtitle-lettertje gekregen dat ik ooit in een film heb gezien.

De extra's zijn verdeeld over twee disks en bevatten: Godfather and the Worldwide Media, dat de grote hoeveelheid verwijzingen naar The Godfather in moderne media laat zien waaronder in de populaire tv-serie 'The Sopranos', Fat Tony van 'The Simpson's en de film 'The Freshman'. Ook bekende quotes uit The Godfather gebruikt in films, tv-programma's en hip-hop muziek worden vertoond.

The Masterpiece that Almost Wasn't is een uitleg over de moeizame weg die de makers moesten afleggen om de films te maken en waarom dit bijna niet gelukt was (gelukkig hebben ze doorgezet).

Verder nog When The Shooting Stopped, en Revealing the masterpiece is bonusmateriaal over het restaureren van de drie The Godfather films ter gelegenheid van deze release op DVD. In Godfather On The Red Carpet vertellen de Amerikaanse sterren op de rode loper bij diverse evenementen wat The Godfather films voor hun betekend hebben en nog steeds betekenen. Easter Egg gaat over Coppola & Casa Nostra, en tot slot nog een interview met de meester zelf, Francis Ford Coppola.