TV-serie gebaseerd op de boeken van misdaadschrijver Ian Rankin, met zijn immer dorstige inspecteur Rebus als vaste hoofdpersoon.

Met John Rebus creëerde Ian Rankin een rechercheur naar de geest van Schotland: ruig, compromisloos en oprecht. De verhalen spelen zich af in het schitterende Edinburgh en omgeving.

Het is een decor dat voor deze tv-verfilming dankbaar poseerde in al haar authentieke pracht van een historische stad, omgeven door ruig landschap met heuvels en bergen. Maar ook in troosteloze kleinere dorpjes in de omgeving die 'op zoek zijn naar een nieuwe invulling' sinds de voornaamste bron van inkomsten, de mijnen, zijn gesloten.

Sterk

Het is sterk drama, dit eerste seizoen van deze Rebus-serie, met John Hannah in de rol van de Schotse inspecteur. Deze man heeft al te veel misère gezien dan goed is voor één mensenleven, en drinkt zijn katers weg met pittige turfwhisky's als Laphroaig. Met vrienden erbij stuiteren er de volgende ochtend een lege fles of twee de glasbak in. Dat die man nog hersens overheeft om de misdaden op te lossen is een mirakeltje.

Thema's

De moordzaken zijn, zoals in een goede detective betaamt (en dit is zondermeer een voortreffelijke serie) complex en nooit wat het op het eerste gezicht lijkt. Rankin is er een meester in om konijnen uit hoge hoeden te toveren, en daarmee blijft deze tv-serie verrassen.

Het is diep gelaagd, met sociale problematiek, perikelen tussen mensen en collega's onderling, en als er in de derde aflevering een oude liefde van Rebus opduikt worden de zaken nóg interessanter.

Er worden thema's aangesneden als homoseksualiteit, sociale armoe, racisme, kindermisbruik en verborgen levens, die alle kundig zijn verwerkt in het script. Er zijn personages om van te houden en misdadigers om te haten, zoals een Schotse onderwereldbaas die zelfs vanuit de gevangenis misdaad op de straten nog blijft controleren.

Bafta

Hannah, die een Bafta-nominatie op zijn naam heeft staan, is prachtig in de rol van Rebus, al wordt hij in het tweede seizoen vervangen door de iets doorleefdere Ken Stott.

Onverstoorbaar en streetsmart, alsof hij het leven van de straat maar al te goed kent omdat hij er midden in heeft gestaan in een vroeger leven. Hij is ook emotioneel, filosofisch aangelegd en heeft last van nachtmerries.

Zijn zielenroerselen deelt hij met de kijker via een voice-over waarin zijn charmante Schotse tongval de authenticiteit van de Schotse sfeer nog eens benadrukt. De al te complexe plotlijnen uit Rankins boeken zijn voor tv ietwat aangepast (lees: vereenvoudigd).

De vier afleveringen (Black & Blue, The Hanging Garden, Dead Souls, Mortal Causes)duren ieder circa anderhalf uur. Als extra is er The Making of Rebus.