Dramaserie van de BBC over vier vrouwen, hun vriendschap en hun relaties. Sex and the City? Nee, wel klasse.

Met vier mooie vrouwen in de hoofdrol doemt al snel de vergelijking het New-Yorkse quartet van Sex and the City op. Maar het eerste verschil is al dit: in N.Y. zijn het vier meiden, in Mistresses vier vrouwen (al hebben alle acht dames zo ongeveer dezelfde leeftijd). Daarnaast leken de plotlijnen in SATC vooral gebaseerd op de coverteksten van een vrouwenglossy (en gingen ook nooit dieper dan dat), terwijl de BBC-Mistresses met écht drama aan de slag mogen.

Levensecht

Daardoor komen de Britse personages veel meer tot leven. Hun belevenissen zijn aangrijpender, hun seksleven is opwindender, hun personages interessanter en daarmee verslaat de BBC uiteindelijk met gemak hun New-Yorkse voorgangers, die nogal eens kitsch en gekunsteld overkwamen.

De vier

De vier centrale personages zijn juriste Siobhan, medisch specialiste Katie, event-organiser Jessica en ten slotte de weduwe Trudi, die haar echtgenoot tijdens 9/11 heeft verloren en zich met haar twee dochtertjes staande tracht te houden. Siobhan is de enige die is getrouwd: ze staat met haar echtgenoot Hari aan de vooravond van een IVF-procedure, maar op haar werk zit ze tegenover een aantrekkelijke collega die haar brandende blikken blijft toewerpen en sexy toespelingen maakt.

Verleiding

Het is maar één van de vele vormen van verleiding waaraan de vier dames blootgesteld worden. Verleidingen waar Jessica geen enkele moeite mee heeft: die wipt met alles wat los en vast zit en denkt verder niet na over trouwjurken of nazaat of complicaties. In tegenstelling tot de serieuzere Katie, die voortgedreven door verlangen en eenzaamheid haar verstand opzij zet en zich in een enorm wespennest steekt, tegen beter weten in. Trudi begint heel voorzichtig weer aan liefde te denken, en begaat de ontroerend grappige blunders van iemand die eigenlijk geen enkele ervaring heeft met daten.

Ethische thema’s

De verschillende karakters van deze vier zijn intelligent verweven in de manier waarop ze elkaar met raad en daad bijstaan of op elkaar terugvallen. Daarbij worden de echt wezenlijk ethische thema’s niet gemeden en schitterend uitgewerkt. En naast de serieuze verwikkelingen is er ook alle ruimte voor humor – de wereldkampioen Britse, weltverstaan. Het zijn parelende dialogen en toch levensecht en hun karakters zijn ook niet afgebakend als De Serieuze, De Lustige, De Degelijke enzovoorts.

Sexy

En Mistresses is zondermeer sexy. Sexy in de zin van klasse sexy. Er mag dan veel verboden fruit worden genuttigd; de seks wordt nergens goedkoop of karikaturaal. Daarvoor zijn deze stuk voor stuk prachtige actrices (zowel qua uiterlijk als qua talent) te sophisticated. Het dramatische element wordt zo diep uitgespeeld dat dit seizoen voldoende aanknopingspunten biedt voor meer seizoenen, die hopelijk volgen. De ambitie om tv-drama te maken voor moderne, intelligente, vrijgevochten vrouwen is met Mistresses eindelijk ingelost.