Seizoen 5 van de spijkerharde politieserie The Shield, met Vic Mackeys speciale Strike Team als roergangers.

Mackey loopt nu al vijf seizoenen mee met zijn Strike Team, dat het harde antwoord is op de harde praktijken op de straten van Los Angeles. Met hun streetwise kennis en hun contacten, behalen ze op onorthodoxe wijze succes op succes.

Al is het dweilen met de kraan open, want zodra er een grote jongen wordt geëlimineerd, ontstaat er een vacuüm waar al een hele rij nieuwe kandidaten voor staat te popelen om die op te vullen. Het zijn Mexicanen, Salvadorianen, Peruanen, Puertoricanen, zwarten, en al die groeperingen onderling bekijken elkaar ook met grimmig toegeknepen argusogen.

Nieuwe nemesis

De onorthodoxe praktijken van het Strike Team nemen soms ook onorthodoxe acties met zich mee. Er valt wel eens iets van de vrachtwagen, zoals dat heet, en per serie is er een opkruipende entiteit die de handel en wandel van het Strike Team onder de loep legt.

In serie 4 was dat de nieuwe captain Glenn Close, die zich overigens net zo rigoureus van haar taak kweet dus Mackey zag ze uiteindelijk wel zitten. Maar in seizoen 5 wordt er een echte nemesis opgevoerd. Ene John Kavanaugh van Internal Affairs, die zich als een pittbull vastklampt aan zijn kluif. Die kluif zijnde het Strike Team, en Kavanaugh heeft nogal wat ijzers in het vuur om het hun heel moeilijk te maken.

In de knel

De formidabele acteur en Oscarwinnaar Forest Whitaker is voor deze rol gestrikt, en hij maakt Kavanaugh larger than life. Hij zet hem neer als een complexe man met een verraderlijke glimlach, die overschakelt van sneer naar dreigend in een fractie van een seconde.

Met een stem als honing en een hoffelijkheid manipuleert hij, draait duimschroeven aan en legt niet alleen het Strike Team maar ook hun naasten het vuur aan de schenen.

Eindeloos

Dit is een grimmige, bloedstollende rode lijn in seizoen 5. Dat links en rechts ook nog verder wordt ingekleurd door het onnavolgbare rechercheduo Claudette en Dutch, de blunderende nieuwelinge Tina Hanlon en sleutelpersonages als Aceveda en de gangster Antwon.

De scenarioschrijvers zijn er uitmuntend in geslaagd om de gebeurtenissen uit de vorige series in dit nieuwe seizoen te verwerken. Gebeurtenissen die men liever onder pet houdt maar die door het gewroet en gepeur van Kavanaugh weer opspelen. Het maakt The Shield tot een van de beste misdaaddrama’s die in omloop zijn. De lijnen die in dit seizoen worden uitgezet leiden in de laatste episode niet tot een ontknoping, maar tot hooggespannen verwachtingen voor seizoen 6 – waar Forest Whitaker gelukkig ook weer van de partij is. Hij is een vreselijke luis in de pels, maar wat een acteur.