De zoveelste advocatenserie? Nee, een aanwinst in het advocatengenre of beter gezegd: een kwaliteitsdramaserie over een advocatenkantoor in Boston.

Aartsvader van deze serie is David E. Kelley, de man achter zo veel tv-rechtszaken dat hij vast met het wetboek onder zijn kussen slaapt. Kelley is van series als L.A. Law, The Law Firm, Alley McBeal en The Practice, en uit die laatste kwam deze spin-off.

De wat duistere, ernstige Practice werd in haar staartstuk opgewacht door een glibberig duo, Alan Shore (James Spader) en Denny Crane (William Shatner). Deze twee advocaten vormen het epicentrum van Kelleys nieuwste Boston Legal, waarvan nu het tweede seizoen is verschenen.

Mantra

William Shatner als Denny Crane is een feest. Shatner is een zware kerel geworden sinds zijn Kapitein Kirk-vertolking in Star Trek, maar als Denny Crane past die omvang hem als een tweede huid. Hij weet zich op een hoge machtspositie en is elke schaamte voorbij. Het hardop te uit en te na uitspreken van zijn naam 'Denny Crane!' is als zijn mantra.

In de rechtzaal, op straat, tegen de talloze microfoons van de media die hem voortdurend onder de neus worden geduwd: Denny Crane waant zich op de Olympus en dat zal iedereen weten ook.

Grootsheid op de helling

Maar dat is niet uit arrogantie. Crane is aan het aftakelen en hij weet het. Zijn gezondheid laat te wensen over en zijn scherpte ook. Dat maakt zijn mantragedoe tot iets ontroerends, als een man die zichzelf voortdurend moet inprenten dat hij tot het topsegment behoort maar dan alleen vanwege zijn CV en legendarische reputatie.

Zijn arbeidsverhouding met Alan Shore lijkt dan ook op een vader en zijn zoon: pa is zijn koffers al aan het pakken naar de vergetelheid en hij leunt zwaar op het genie van zijn zoon die nog overal midden in staat.

Brandjesblusser

Hilarisch is de rol van Candice Bergen als Schmidt, een van de directeuren van dit advocatenkantoor. Ze gedoogt Crane en zijn gektes, en loopt overal met een brandblusapparaat achteraan om de caprices van haar grillige advocaten glad te strijken. Want naast Shore & Crane zijn daar ook de ex-militair annex advocaat, met zijn uitgestreken smoel, en een ijzige blondine die over lijken gaat.

Ee-tweetje

Het is een interessante collages van weirdo's, en het spreekt dat de rechtszaken in Boston Legal ook van dat kaliber zijn. Elke rechtzaak heeft zwartkomische elementen; als er ook maar één in de buurt zou komen van wat zich in Amerikaanse rechtszalen voltrekt, was Amerika Amerika niet maar een land dat was ingericht conform een scenario van de Coen Brothers. Maar het beste zijn toch wel die een-tweetjes tussen Shore & Crane: een complexe, grappige, merkwaardige en vaak ook ontroerende verhouding waar met gemak nog vele seizoenen mee kunnen worden gevuld.