Seizoen twee van de gemoderniseerde polygame mormoonfamilie in Utah: wie droomt van een leven met meerdere vrouwen, moet beslist eens een kijkje nemen in de woelige harem van Bill.

De mormonen in Amerika zijn de Taliban onder de christenen. Via deze uitmuntende serie krijgen we een kijkje in de keuken van mensen die hetzelfde willen leven als hun bijbelse voorvaderen Abraham en Mozes.

Bill (Bill Paxton) komt uit dit potdichte, wereldvreemde milieu en probeert zich eraan te ontworstelen. In het eerste seizoen leerden we hoe hij aanvankelijk een monogaam leven probeerde op te zetten, maar na een ernstige ziekte van zijn vrouw Barb (Jean Tripplehorn) kroop het bloed waar het niet gaan kon.

Zijn hersens waren geprogrammeerd tot goddelijke straffen, en zo nam hij 2 echtgenotes erbij, Nicky (Chloë Sevigny) en giechel Marge (Ginnifer Goodwin).

Kindergarten

Bill en zijn drie vrouwen wonen met hun stoet kinderen in drie aaneengeschakelde huizen. 's Nachts verdeelt Bill zijn tijd tussen de drie echtgenotes, en net als je 'wat een droomleven' wilt verzuchten, kijk dan nog maar eens naar Bills gepijnigde smoel in Big Love.

Zijn voorland waaraan hij wil ontsnappen, heeft het dan een stuk makkelijker. De mannen althans. Vrouwen hebben ruk te vertellen in dat strenge wereldje, mannen hebben niets anders te doen dan hun machtsspelletjes bot te vieren.

Boegbeeld van die strikte mormoongemeenschap is Roman (een griezelig dreigende rol van Harry Dean Stanton), die het niet uit kan staan dat een van zijn onderdaantjes (Bill dus) zich aan hem ontworstelt. Hij levert hem streek op streek levert om de mormoon in de diaspora weer onder zijn knoet te krijgen.

Ontmaskerd

Ook in dit tweede seizoen is dat machtsspel een belangrijk thema, door middel van duistere zaakjes waar men de politie liever niet bij heeft en die Bills zwakke plekken worden.

Ook sloot seizoen 1 af met een vernederend staartstuk voor Barb, die ten overstaan van het stadje waarin ze wonen, werd ontmaskerd als mormoonvrouw in een polygaam huwelijk. Want Bills gezin mag dan min of meer ontsnapt zijn aan de tentakels van de streng-mormonen, bij hem in de stad moet men niets van polygamie weten.

Het was dan ook wringen geblazen om hun ongewone samenlevingsverband tegen elke prijs verborgen te houden, en dat is nu dus mislukt. De gevolgen van de ontmaskering zijn eveneens een belangrijk thema in dit tweede seizoen.

Trutjes

De verhaallijnen worden gedragen door een omvangrijke cast met veel hoofd- en bijpersonages, die worden ingevuld door een puik acterend ensemble. Het verschil tussen de 'moderne' mormonen versus de archaïsche zie je alleen al aan de kostuums, met die oertruttige hooggesloten bloemetjesjurken en stijve knotten. En de ellende van zo'n eenheidsworstregime is al helemaal stuitend.

Romans zoon is een kastnicht van jewelste, die stiekem naar de kontjes van politieagenten loert als in een clip van George Michael. Hij is dan ook een van de onuitstaanbaarste personages.

Maar in een stijfgesloten gemeenschap waar geen millimeter lucht is voor vrijheid of individuele keuzes, worden nu eenmaal heel rare mensen gekweekt, en de gewelddadige uitbarstingen komen dan ook niet uit de lucht gevallen.