Alom bekroonde, magnifieke serie van 6 delen over het leven rondom de evenaar, de hete ring rondom de aarde waar de zon op zijn felst is.

Deze dvd-serie van 6 delen is uitgegeven door het Omniversum: de reusachtige koepelbioscoop in Den Haag die je de sensatie geeft alsof je zelf een figurant bent in de film.

Thuis kijken biedt niet helemaal hetzelfde effect, maar deze serie natuurdocumentaires is zo schitterend dat dit niet storend is. Hooguit omdat je bij het kijken van deze beelden geneigd bent om je huis ervoor te verbouwen.

Want het is te zien waarom deze natuurdocumentaire zo vaak bekroond is. De moderne technieken komen tot in de diepste en verste hoekjes, de montage met die mooi overvloeiende beelden is superieur, en er zijn grafische verhelderende beelden omdat niet alles met het blote oog waarneembaar is.

Draken

Op de eerste dvd van het leven rondom de equator, staan de Galapagos Eilanden centraal. Met natuurlijk die rudimentaire draken als de leguanen, maar ook enorme kokoskrabben wier poten je met een hooivork zou kunnen leeghalen, kleurige vissen en koralen.

Er wordt helder uitgelegd hoe de zon van invloed is op de warme oceaangolfstromen die samenvloeien; hoe de dieren wachten op de Antarctische koude golfstroom en zich laten vervoeren met de snelstromende Cromwellstroom. Het zijn de fraaiste aardrijkskundelessen denkbaar.

Predator en prooi

De vogel- en vissoorten en de koralen en verder alles wat leeft, staan met elkaar in verbinding omdat ze voor hun overleven van elkaar afhankelijk zijn. Predators en prooien: het is een perfecte orde in de kosmos waar Einstein tranen van in zijn ogen zou krijgen.

Maar al dit wordt nog mooier door de onnavolgbare kwaliteit waarmee deze circle of life is vastgelegd. De kunst van de natuurdocumentaire is er sinds David Attenborough met sprongen op vooruit gegaan. De onderwaterbeelden lijken soms wel uit de koker van David Fincher te zijn gekomen, als er bijvoorbeeld het principe van de fotosynthese moet worden verhelderd.

Kunstenaarshand

De kleuren dan. De papegaaivis is getekend met alle crayons denkbaar, en sproeit zwemmend zijn zooitje uit boven onderwaterplanten die dat weer als voedsel opnemen.

Waarna diezelfde planten weer worden afgeknaagd door andere vissoorten, waaronder scholen van bijna 2-dimensionale (zo plat zijn ze) groene ellipsvormige visjes die als met een kunstenaarshand geschilderd door het water zweven.

Land in zicht

Op DVD 2 wordt het leven op het land bekeken, het perfecte recyclesysteem in de tropische regenwouden van Azië op de evenaar. Daar verrijzen machtige woudreuzen om zo veel mogelijk licht te vangen, en hun lange, takloze stammen dwingen de diersoorten zich hierop aan te passen.

En hoe. Vele dieren, zowel zoog- als hagedissoorten, hebben hun eigen airline ontwikkeld - ze zeilen als vliegers van boomkruin naar boomkruin, en de gibbons (apen) maken simpelweg zulke lange, verre sprongen dat je bloed ervan stolt.

Orkestje

Geen voorstelling compleet zonder orkest. De diverse aapsoorten communiceren met gegil of met gezang, vogels tsjirpen met schelle hoge falsetkeeltjes, en de neushoornvogel heeft een versterker op zijn snavel zitten waarmee hij als een roeptoeter tot kilometers ver te horen is.

Zelf ziet het beest geen ruk met dat geval op zijn bek, maar niemand kan om die gevleugelde heraut heen. Diverse slakkensoorten zijn gekleurd als een ruim gesorteerde snoepjeswinkel, en een grote sprinkhaan is zo kunstig met een froufrou wit pakje uitgerust dat hij onzichtbaar op een witte orchidee afwacht tot zijn prooi nietsvermoedend op de orchidee landt en wordt vermalen in hongerige kaakjes.

Zen-tv

Maar met dit soort topproducties kun je wel aan de gang blijven met beschrijven. Het ene adembenemende dier of plant na de andere wordt voor de camera gehaald, in die ring van leven om de evenaar.

Alles vreet en graast en knaagt en smult de hele dag door, en ze zijn alle schakels in die fabuleuze orde in de kosmos. Er is werkelijk niets dat ongebruikt blijft liggen. Het is Zen-televisie van de bovenste plank.

(recensies van de overige 4 delen volgen).