Zweedse misdaadfilm met hoofdpersoon Annika Bengtzon, een schepping van de misdaadschrijfster Liza Marklund.

Detective liefhebbers zijn als vanouds een beetje verliefd op de Britse ongekroonde koningen van het crime-genre. Frost, Dalziel, Jane Tennison, Morse, Sam Ryan, probeer daar maar eens tussen te komen. Dat doen de Zweden dus, die met een breekijzer aan de opperstatus van de Engelse detective morrelen.

En het moet gezegd: Van Veeteren en Wallander zijn voorbeelden van prachtige Scandinavische misdaadseries. Naast deze heeft zich weer een nieuwe kandidaat aangemeld op de Nederlandse dvd-markt: Annika Bengtzon, heldin van de Zweedse misdaadschrijfster Liza Marklund.

Zweedse stoot

Annika is jong, blond, mooi. De karakteristieke Zweedse schone die de toeristenbranche een extra impuls geven. Annika is journalist, maar de krant waarvoor ze werkt houdt haar vooralsnog klein - ze mag alleen de telefoon opnemen en wat eindredactiewerk doen. Haar baas is een pummel, haar collega's respectievelijk een zatlap, een uitgebluste bijna-gepensioneerde en een trut die haar als rivale vreest.

Dus schrijft bevlogen Annika op eigen houtje in de avonduren, en ja hoor, de jonge hond stuit via een artikel over vrouwenmishandeling op een omvangrijke zaak waarbij de Joegoslavische maffia betrokken is.

Vlak

Meer dan meeslepend speurwerk krijgen we van alles over Annika's privéleven te zien. De verhouding met haar oma is goed maar met haar moeder slecht, ze wordt verliefd op een getrouwde man en bespreekt haar beslommeringen 's avonds bij een paar glaasjes wijn met een even knappe vriendin.

Al dit maakt Bengtzon op zich interessant en sympathiek als tv-film, niet daverend. De acteerprestaties zijn goed, maar het geheel is qua montage nogal rommelig en soms heeft een detectivefilm echt meer detectivewerk nodig om een plek in dat genre te verdienen.

Het is eerder tv-drama waarin soms iemand met een getrokken pistool rondloopt. Annika mag dan een glimlach hebben die als een loper op alle deuren werkt, laat haar daar dan wat meer gebruik van maken.