Aanstekelijke natuurfilm over het fenomeen 'spinning dolphins', acrobatentoeren boven wateroppervlak van energieke dolfijnen.

Spinner Dolphins is uitgebracht door Omniversum, de gigantische koepelbioscoop die het publiek de indruk geven dat ze midden in de film zitten. Datzelfde effect heb je thuis natuurlijk niet, maar de kwaliteit van de dvd-film is beslist spatzuiver.

Waterspektakel

Bij het fenomeen van de rondtollende dolfijn, wordt de kijker meegenomen naar het afgelegen Braziliaanse eiland Fernando de Noronha. Energieke flippers verzamelen zich in de wateren voor die baai, en dan volgt het waterspektakel Cirque du Soleil.

De dolfijnen maken sprongen tot 3 meter boven de waterspiegel, salto's, schroefsprongen en de wentelsprongen, de zogeheten 'spinners' uit de titel.

Oorzaak

Een van de redenen die worden opgevoerd om dit fenomeen te verklaren, is dat de dolfijnen zo'n pret hebben. Het is de reden die je het liefst zou geloven, want het is wel de indruk die je krijgt bij deze vissen en hun Olympische Spelen.

Met beelden in slow motion zie je hoe de dolfijnen zich klaarmaken onder water, aangestuurd als met een buitenboordmotor. Daarna splijt het wateroppervlak en schiet de dolfijn met een tollende kracht het water uit, en wentelt het zeventig kilo wegende beest soms wel zeven keer om zijn as voor hij weer in een fontein van opspattend zeewater verdwijnt.

Communicatie

Een andere mogelijkheid voor deze spinners, zoals de onderzoekers op camera vertellen, is dat ze met die beweging boodschappen afgeven. Voor de jacht, voor de paring, voor gevaar. Dicht bij die verklaring ligt een andere: dolfijnen zouden met precisie hun salto's, sprongen of spins maken omdat ze met het terugplonzen een bepaalde beweging in het water maken die als 'communicatiemiddel' zou dienen. Borrelende, bruisende, opspattende, kringen makende boodschappen.

Ook wordt nog even gesuggereerd dat het dolfijngestuiter is om remora's te lozen: parasitaire vissen die als een zwartrijder meeliften met de dolfijnen en zich voeden met alles wat de dolfijnen lozen (braak- en poepfeestmalen incluis).

Waterlaagje

In circa 50 minuten worden deze opties doorgenomen, terwijl de aanstekelijke dolfijnen hun kunstjes doen. De wetenschappelijke theorieën worden verder uitgelegd met 3D-beelden van een dolfijnenlichaam, en hoe ze door een waterlaagje om hun huid zonder veel wrijving of weerstand zo ver boven het wateroppervlak kunnen uitkomen.

Sluitende verklaringen worden niet gegeven, maar mocht het niet iets zijn waar de dolfijn vrolijk van werd, dan in elk geval de kijker wel. Fish is friend.