Lost 3

Derde seizoen van het hitserie Los is verschenen op dvd, de hitserie die zich afspeelt tussen vliegrampoverlevenden op het meest overbevolkte onbewoonde eiland.

Het stramien van de serie is nog steeds hetzelfde: vliegrampenoverlevenden moeten het zien te rooien op een afgelegen eiland waar ze worden belaagd door tig splintergroepjes die zich op hetzelfde eiland blijken op te houden. In flashbacks zien we de levens van de personages vóór ze in het fatale vliegtuig stapten. Gezien het hoge misdaadpercentage in de verledens van de passagiers moet wel een vlucht van Con Air zijn geweest.

Schimmig

In serie 1 was het voldoende om dat stramien spannend te houden voor de hoofdgroep Jack, Kate, Sawyer, Hugo, John et al. Met een vleugje mysterie op het eiland zelf, onderling gekissebis, wat liefdes, zwangerschappen en dat flashbackstramien was het een alleszins appetijtelijke hap mysterie-tv. Cliffhangers bij het leven en schimmige voorzetjes hielden de spanning er goed in, die kon worden doorgetrokken in een geslaagd tweede seizoen.

Fantasierijk

Maar als die formule inmiddels bekend is, wat de main attraction was van Lost, moet zo'n derde seizoen flink wat uit fantasie de kast trekken om de boog gespannen te houden. Enter een hele rits nieuwe personages en dik aangezette fratsen van die andere mysterieuze groep op het eiland die The Others worden genoemd. Maar niet alleen die anderen roeren zich; tijdens expedities worden er meer eilandbewoners ontdekt - we zeiden al dat het een druk eilandje was - die een reden hebben om hier gestrand dan wel achtergelaten te zijn.

FBI

En ook dat afgesneden zijn van de buitenwereld blijkt daarbij wel mee te vallen. Mede met al die anderen dient zich een collectie computers, satellietschotels, elektriciteit, explosieven en dergelijk hardware aan dat het een wonder is dat het Lost-eiland niet onder scherp toezicht staat van de FBI als terroristenkamp. Het zijn van die feitjes waar je maar beter niet over na kan denken - al verwerken de scriptschrijvers er zoveel intelligente subplots in (filosofen & verwijzingen naar literaire hoogstandjes incluis) dat nadenken niet bepaald verboden is. Ergo.

Universele cast

Alhoewel niet meer zenuwslopend is Lost 3 nog steeds onderhoudende televisie. Vooral leuk is dat de casting agenten er een handje van hebben om voor de nieuwelingen, opmerkelijke personages uit andere tv-series te plukken. Hé, die pot uit ER. Hé, gay Xerxes uit 300. Hé, Calamity Jane uit Deadwood. In Lost - met die Hobbit uit LOTR - zijn ze in elkaar geval goed op hun plaats, op dat merkwaardige kruispunt van verborgen meridianen en dimensies in het aardse universum.


NUwerk

Tip de redactie