Wallander

Volume twee op dvd, van de Zweedse rechercheur die dankzij zijn schepper Henning Mankell een internationale beroemdheid werd. Met volume 2 wordt trouwens aflevering 7 t/m 13 bedoeld.

Opgelet: er schijnt nog een andere Wallander in omloop te zijn. Eentje waarin de melancholieke speurder wordt afgeschilderd als knappe vent. Daar zou Mankell slapeloze nachten van krijgen, dus deze Mankell is de real Mr. Knäckebröt. Doorgroefde kop, peper-en-zout-haar en een kreukelige, non-descripte regenjas.

Engagement

Per aflevering van 90 minuten is het mooi, Zweeds, maatschappijkritisch drama. Een moord wordt gepleegd, Wallander wordt er bijna somber van zou hij niet die licht cynische blik op de wereld hebben. Om de duisternis van zijn vak en die van de poolnachten nog een beetje te bezweren, droomt hij graag met een goed glas in de hand weg op de zuivere klanken van Italiaanse opera's. Jammer dat Morse niet meer is: die twee hadden het vast goed met elkaar kunnen vinden als ze elkaar de ruimte hadden gegund in hun eigenwijsheid.

Linda

Wallanders dochter, die net van de politieacademie af was (in volume 1) zit nog altijd bij het korps in de periferie van pa Wallander. Die daar niet altijd blij mee is want het vaderinstinct dicteert dat je dochters wilt beschermen, maar dochter Linda is potig en heeft gegrabbeld in dezelfde vastberaden genenpoel. Zij is net zo min op andere gedachten te brengen als haar voorland. Een extra -echt- politiebericht is dat de actrice die Linda speelde, niet meer onder ons is. Er is een monsterbedrag uitgetrokken voor een serie nieuwe afleveringen, waar zij dus niet meer bij zal zijn. Overigens zullen de opnamen van deze nieuwe serie jaren in beslag nemen, dus tijd en kwaliteit markeren het niveau van de Wallanders.

Perikelen

Zoals het een goede detective betaamt, hebben de diverse hoofdrolspelers ook de nodige kinnesinne op het privé-front. De pas ontloken verliefdheid tussen Linda en haar knappe collega lijkt hier nog koeler dan een Scandinavische winter. En Wallander Senior moet lijdzaam toezien hoe de door hem beminde Zweedse vrouw steviger in haar huwelijk verankerd blijkt te zitten dan hij had verwacht. En omdat Mankell écht superbe basismateriaal biedt, is er altijd een overeenkomst tussen de moordmotieven en datgene wat de rechercheurs in hun privé-leven meemaken. Liefde en haat vormen nu eenmaal vaker aanleiding voor doodslag dan geld, al is het een nek-aan-nek race. Ook in Zweden.


NUwerk

Tip de redactie