Great Greek Warriors

Verzamelbox met Greeks Finest Warriors uit de klassieke oudheid. Odysseus, Achilles, De Spartanen, Alexander de Grote: onsterfelijke namen verbonden aan onsterfelijke heldendaden.

Verzamelbox is overigens in de meest letterlijke zin des woords. Door de jaren heen zijn er diverse dvd-producties vertoond op History Channel, en heel lang geleden zijn de mythologische helden als Attila, Achilles, Hercules en Odysseus verfilmd. Héél lang geleden. Toen Anthony Quinn nog niet dood en begraven in zijn kist lag, maar een overtuigende, gespierde Atilla neerzette. In 1954, welteverstaan. En als woesteling die het tegen de Romeinen opnam is het ook niet helemaal duidelijk wat Attila in een dvd-box met Griekse Krijgers moet. Enfin. Kirk Douglas als Odysseus weer wel, maar als je nagaat dat Douglas'zoon inmiddels ook al bejaard is, is dit toch wel een oudje.

Trophy brides

De box is sowieso een allegaartje van documentaires, docudrama's en films, en dan ook nog eens van diverse productiehuizen. Hoeft verder geen enkel bezwaar te zijn zolang de makers voor de talking heads maar bij de goede mensen aankloppen. Talking heads zijn, zoals u weet, de kenners die tussen de beelden door het geheel met nuttig commentaar aan elkaar babbelen. Maar dan moet je toch echt geen 'kenner' hebben die monkelende opmerkingen maakt over het feit dat Alexander de Grote's vader op een bepaald moment een 30 jaar jongere bruid nam. 4de eeuw voor Christus, hallo, toen golden andere regels qua het regelen van nageslacht en bovendien moet de beste man anno nu eens een kijkje nemen op de jachten in Saint Tropez. Het is niet bijster wetenschappelijk om de klassieke zeden volgens huidige maatstaven te beoordelen.

Sparta & Sparta

Dubbelop is het geval Sparta. De documentaire Last Stand of the 300 - onlangs zo hipstrip-achtig verfilmd door Hollywood - behandelt de geschiedenis van die onmenselijk goed getrainde Spartanen. Die komen ook weer terug in de documentaire die Troy is getiteld. De oorlog van Troje vond ergens plaats in 1180 v.C., dus wat de Spartanen, die zich pas enkele eeuwen later (vanaf de 8ste eeuw v.C. begonnen de Spartanen hun bikkelharde reputatie pas echt te vestigen) langzaam maar zeker begonnen te manifesteren, in één dvd met Troje moeten is niet helemaal glashelder. Maar voor wie het nog allemaal niet begrepen heeft, zit er in de box ook een boekje waarin de strijdtactieken van de Spartanen nog een keer worden uitgelegd.

Wasbordjes

Al met al biedt deze onevenwichtige box een overload aan covermodellen van 12 jaargangen Men's Health magazine. Dat dan weer wel. Want naast ijzeren tucht om de sterkste soldaten te krijgen, streefden de oude Grieken er ook naar om hun lichaam zoveel mogelijk op die van de goden te laten lijken. En die goden belichaamden natuurlijk de absolute perfectie. Dat de Grieken allemaal zo strak in hun vel zaten met wasbordjes en stalen biceps, had dus niets met de contemporaine ijdelheid te maken.


NUwerk

Tip de redactie