Oz - seizoen 2

Spijkerharde dramaserie over het dagelijks leven in een Amerikaanse gevangenis, een oord dat mijlenver verwijderd is van de in Nederland vaak zo spottend omschreven 'Holland Hilton'-bajes.

Voordat Prison Break populair werd, kwam HBO al in 1997 met een gevangenisserie onder de titel Oz, de afkorting van Oswald State Penitentiairy. De serie liep 6 seizoenen door tot in 2003 en won vele prestigieuze tv-prijzen. Het is verbazingwekkend dat er na het uitzenden van het hele populaire Oz toch nog steeds mensen in de gevangenis terechtkomen. Het is een hel. Een eentonige, gewelddadige hel vol rivaliserende gangs waar je aan de beulen bent overgeleverd.

De gangs

De gangs in Oz zijn duidelijk gedefinieerd. De Aryans, de Latino's, de gangsta's, de Italians, de Moslims, de gays, de brothers. Voor wie vers door de gevangenispoort stapt, is het raadzaam om zo snel mogelijk aansluiting te vinden bij de groep met wie hij zich kan identificeren. Zwart bij zwart, wit bij wit, tint bij tint, religie bij religie, klootzak bij klootzak. Binnen deze gangs heerst de hiërarchie van de macht: een klassiek gegeven in zo'n opeengepakte testosteronmassa. Macht als enige speeltje (of wapen) tegen die grenzeloze verveling van lange, lange dagen in de gemeenschappelijke ruimte voordat ze voor de nacht weer als ratten in hun kooi worden opgesloten.

Realiteitsgehalte

De dramatische plotlijnen zijn gruwelijk genoeg om simpel te houden. Ontneem een mens zijn waardigheid, zijn individualiteit, zijn hoop en zijn kansen, en de geest is uit de fles. Lord of the Flies, Das Experiment, Batavia's Graveyard zijn titels die in je hoofd opkomen als je deze serie aanschouwt waarin de mens ontdaan van elke vernis zijn ware aard laat zien. And it ain't pretty.

Seizoen 2

Seizoen 1 eindigde met een gewelddadige opstand, wat een flinke cliffhanger was. Twee bewakers en een veelvoud gevangenen overleefden het niet, en in seizoen 2 tracht men de draad weer op te pakken. Hoe de gemoederen te kalmeren die met een opstand hun eigenwaarde weer hadden hervonden, is een heidens karwei. De gevangenen hadden een kortstondig moment de teugels in handen, en om dat gevoel de kop in te drukken moeten er maatregelen worden getroffen.

Bajesmanager McManus, die van zijn schotwonden is hersteld, wil een educatieplan invoeren. Zijn opponenten daarentegen pleiten voor een nóg harder beleid en veel straf. Conflict één is hiermee al geponeerd. Een tweede is de herindeling van Emerald City, de speciale afdeling in Oz waar de opstand heeft plaatsgevonden. Die herindeling pleit voor diversiteit op basis van samenwerken. Terwijl de echo nog nagalmt van de stappenplanpresentatie door de gevangenisleiding, hebben de leiders van de rivaliserende bendes alweer hun eigen dominantieplannetjes uitgebroed. De oorlog achter de tralies is nog lang niet ten einde.

NUwerk

Tip de redactie