Comedy over de nerveuze wereld achter de schermen van Hollywood tegen de tijd dat de meest prestigieuze filmbeeldjes worden uitgereikt: de Oscars

Tegen de tijd dat de Oscarnominaties worden gewikt en gewogen door de duizenden leden van de Academy, is het kassa voor de grote filmbladen als Variety. De producenten spenderen dikke pakken dollars aan paginagrote advertenties voor films die zij graag onder de aandacht van de Academy willen brengen. Op zo'n advertentiepagina staat dan 'For Your Consideration', en de filmtitel plus alle betrokkenen.

Hetze

Deze hetze werd het thema voor een comedy met een kijkje in de keuken van deze nerveuze aanlooptijd. In FYC gaat het niet zozeer om een advertentie, maar om een klein filmpje waar op de een of andere manier een enorme Oscar-buzz om losbarst. De film heet Home for Purim, over een joods gezin dat op die belangrijke joodse feestdag met elkaar om de tafel moet komen te zitten.

Wanproduct

We zien het gedoe van de derderangs acteurs rondom de opnamen van een film die op ramkoers op een wanproduct lijkt af te stormen. Maar ergens pikt een filmjournalist een berichtje op dat de vrouw die de moeder speelt, Marian Hack, wel eens een Oscarnominatie zou kunnen krijgen. Het gerucht zwelt aan, en dat is het startschot voor een mediakermis waarbij allerlei Hollywood-verslaggevers zich met dit handjevol hasbeens en starlets gaan bemoeien.

Net niet

Dit gegeven levert wel wat aardige momenten op, al ontkom je niet aan het gevoel dat er veel meer in deze film had kunnen zitten. De Hollywood-journalisten kunnen inderdaad vreselijk gekunstelde buikspreekpoppen zijn, maar als karikaturale scènes met het journaille te lang worden opgerekt, slaat de grap wel dood. En wil je Roepert & Ebert persifleren, dan moet het scenario wel wat intelligenter teksten voor de acteurs in petto hebben, want dat kritische duo weet over films beslist a thing or two.