Valt uw vergeelde Lady Di-knipselboek uit elkaar van het intensieve geblader? Geen nood. De grote Lady Di DVD is nu verkrijgbaar, met een reconstructie van haar levensverhaal zoals inmiddels bekend is van de headlines

Op 31 augustus 1997 was de wereld in de rouw: zelfs in Angola, waar eerst nog nooit iemand van Lady Di had gehoord totdat zij daar begin jaren '90 kwam opdraven met een geëngageerd polsbandje en zielige kinderen op haar majesteitelijke schoot trok. Want lady Di was een echte hearts-persoon en liep de zolen van haar Jimmy Choo-schoenen stuk om de wereld te attenderen op landmijnen, aids, honger en meer van zulke euvelen.

Er was immers altijd een perskaravaan in haar kielzog om elke stap van haar te volgen, en elk gefronst wenkbrauwtje te interpreteren als een nieuwe liefde of een nieuwe liefdesbreuk op komst. De liefdadigheidsindustrie spon er ondertussen garen bij.

Les hommes

Royaltywatchers/kenners kunnen u beter vertellen of deze DVD iets nieuws te melden heeft. Ik behoor niet tot dat cordon, maar ik heb beslist met smaak aanschouwd hoe de eenmaal ontsnapte prinses het aanlegde met een verschrikkelijk knappe vent (James Hewitt), een minder knappe vent (James Gilbey) een nog minder knappe vent (Khan nog wat) om ten slotte in een Parijse tunnel te eindigen met een soort Tom Jones-achtige jetsetboy, Dodi El-Fayed.

Verkering

Het is onvoorstelbaar dat er nog altijd momenten in Diana Spencers leven zijn geweest die niet op film of celluloid staan. Vanaf het moment dat ze 'verkering' kreeg met Prince Charles (met dat lieve, verlegen glimlachje van toen kan dat niet anders dan verkering heten) hebben de paparazzi zich op dat arme kind gestort als een Bijbelse sprinkhanenplaag. Je ontkomt niet aan de cynische gedachte dat op die zwarte dag in augustus '97 menig fotograaf even heeft geknarsetand dat hij zijn melkkoetje voorgoed kwijt was.

Aardse engel

Footage genoeg dus om deze DVD lekker lang te laten duren. Het was vast de bedoeling om een 'beeld' te creëren van haar persoonlijkheid, maar behalve dat ze een onmiskenbaar charismatische, stralende vrouw was, valt er uit deze hagiografische reconstructie weinig te distilleren over la femme Di.

Overigens zou het artistieke zelfmoord zijn als een regisseur zich zou wagen aan een kritisch portret van bijvoorbeeld een borderline neuroot, zoals een journaliste in het kamp van Prince Charles even suggereert. Bij de begrafenis van de Princess of Wales moet je echt een hart van steen hebben wil je niet geraakt worden door die enorme mensenzeeën die een Niagara Waterfalls aan tranen produceren, en die fans zouden hun aardse engel niet zonder slag of stoot laten besmeuren.

Über-socialite

Maar alleen een oen ontgaat dat Lady Di een krachtige persoonlijkheid moet zijn geweest. Ze kwam op 19-jarige leeftijd het leven van de Windsors binnenwandelen met al hun protocols en voorschriften, schonk Engeland twee prachtige troonopvolgers, en ontsnapte uit die gouden kooi om de glamourwereld binnen te wandelen en alle socialites om haar vingers te winden.

En daarbij overleefde ze ook een vinnige media-aanval van haar ex Charles. Om zoiets te bewerkstelligen ben je óf helemaal te gek óf een meesterlijke manipulator. Maar al dit is koffiedik kijken over hoe of wat Diana was. De oude Grieken zeiden al 'ken uzelve' omdat ze ook wel wisten dat de meeste mensen zichzelf niet eens kennen.

Entertaining

Wat deze DVD dan uiteindelijk is, is - met alle respect - gewoon entertainment. Het is wel interessant om te zien hoe een timide meiske met zachte perzikwangetjes uitgroeit tot een beeldschoon volksicoon en mediatroetel met een flamboyante reputatie. En hoe haar garderobe uit de beginjaren van haar roem wel lijkt te zijn geleend van Annie Schilder bij BZN. Die kanariegele, zuurstokroze, mintgroene en hemelsblauwe horrorlappen verruilde ze gelukkig voor schitterende designerjurken waar haar lange, ranke lichaam wel voor leek gemáákt.

Nog een opmerkelijk ding is hoe de stemmen veranderen van de directe betrokkenen uit haar leven, die commentaar of toelichting geven. Eerst zijn het uitsluitend kakkineuze Engelse sprekers; als de Princess of Hearts later alles ontstijgt en een kosmopolitische wereldster wordt met parelwitte grijns, neemt het aantal deftig Brits sprekende commentatoren zienderogen af. En nog één leuk feitje is dat vlak voor haar huwelijk het Britse hof een dineetje regelde tussen Di en haar rivale Camilla, om wie Di zich zorgen maakte. Het restaurant waar een tafel werd gereserveerd voor de twee dames heette 'Menage a Trois'. Ze hebben wel humor, daar in Buckingham Palace.

Tweede disk

Dan is er nog een tweede disk, waarin het ongeluk van Lady Di wordt gereconstrueerd. 'Opzet of ongeluk?' luidt de titel. Dus laat maar zitten. Er stuiteren nu zoveel wilde versies rond over de dood van Di, dat het naar de grote doos der conspiracy theories verwezen kan worden waar altijd mafkezen omheen drentelen die de waarheid in pacht menen te hebben. Laten we dan maar meteen zeggen dat de Mossad erachter zat, hebben dat we dat ook weer gehad.