In '68 werd presidentskandidaat Robert 'Bobby' Kennedy doodgeschoten, 5 jaar na de dood van zijn broer JFK. Deze film speelt zich af op die dag in juni, in een hotel waar Bobby zijn laatste speech zou houden.

Emilio Estevez is inmiddels wel de jaren 80-bratpack overstegen, evenals Demi Moore, die een van de vele sterren was die hij wist te casten voor Bobby, dat hij zelf regisseerde naar eigen scenario. We zien Helen Hunt, Lindsay Lohan, Elijah Wood, Martin Sheen (Estevez' vader), Laurence Fishburn, Heather Graham, Christian Slater, Sharon Stone, Anthony Hopkins, Ashton Kutcher, William H. Macy. Enzovoorts.

Too much

Het zijn er te veel om de film de politieke vleugels te geven waar Estevez op doelde. Het zijn allen mensen die zich vlak voor dat moment in het hotel bevinden of er zullen zijn, en middels korte scènes moet hun aanwezigheid worden gekarakteriseerd en de politieke opwinding waarin Amerika zich bevond.

Dat lukt niet bij alle personages, waardoor de film aan kracht moet inboeten. Al is natuurlijk het slotmoment waarop Estevez overgaat op archiefmateriaal -met Bobby's laatste speech en de daaropvolgende politieke moord - tijdloos aangrijpend. De keuze voor de muziek onder dit stukje historie, van Simon & Garfunkel uit The Graduate, is wel weer wat merkwaardig.

Real life featurettes

Op de extra's zet Estevez zichzelf in het zonnetje, met een 'Making Of'-featurette waarin hij nogal zelfingenomen over zijn scenario en zijn project praat. Een andere featurette haakt wel erg mooi op de film in, doordat er een hele parade mensen aan het woord komt die op die bewuste dag in het hotel waren waar Bobby werd doodgeschoten.

Maar Estevez houdt nog meer van Bobby dan van zichzelf, blijkt op de derde extra. Niets dan lof voor deze presidentskandidaat die nooit de kans heeft gehad om zijn beloftes, zoals gedebiteerd in zijn vele bevlogen speeches, waar te maken. Het verheft de extra's op Bobby tot hagiografische hoogtes met een hoge 'stel dat'-factor, en daar had Estevez nou net een heel mooie film van kunnen maken.