Nederlandse dramaserie uit 1996, die ruim tien jaar nog geen spatje aan kwaliteit of spanning heeft ingeboet.

De jonge Eva Bender (Tamar van den Dop) werkt als au-pair in een Franse stad. Op dezelfde dag waarop ze een nieuwe vriendin (Ariane Schluter) bij haar laat logeren, komen ook haar ouders langs voor een bezoek. Het wordt geen prettige visite.

Er zit haar vader (Tom Jansen en moeder ( Truus te Selle) duidelijk iets dwars, maar ze willen Eva pas later vertellen wat er allemaal mis is en rijden weer weg. De volgende dag krijgt Eva een telefoontje dat haar ouders een ongeluk hebben gehad. Haar moeder heeft het niet overleefd, haar vader ligt in coma.

Coming-of-age

En dan begint het speurwerk. Eva vindt een aantal raadselachtige dingen, en is vastbesloten te ontdekken welke geheimen haar ouders voor haar hadden. Het detectivewerk is eveneens een goede afleiding om het tragische lot van haar ouders te verwerken. Het achterhalen van geheimen van je ouders, is tevens een coming-of-age thema in Zwarte Sneeuw.

Ontknoping

De scenarioschrijvers hebben schitterend werk verricht. Er werd toen nog veel geïnvesteerd in Nederlands drama (foei, waarom nu niet meer?). De opzet is dat Eva zolang onderdak vindt in het huis van haar vader in Amsterdam. Daar treft ze overal enigmatische spulletjes en foto's van onbekende vrouwen, die haar steeds verder op het spoor brengen van de ontknoping.

Daarnaast heeft Eva ook visioenen van zichzelf als klein meisje op een slee, die door haar vader wordt voortgetrokken.

Prachtwerk

De 12-delige serie Zwarte Sneeuw is op elk niveau geslaagd en blijkt tijdloos goed te zijn. Als detective, als drama, als coming-of-age-serie, en op acteerprestaties. Vooral Tamar van den Dop, met die intense blik en die waterval aan kastanjebruin haar, is een uitmuntende leading character.

Haar Eva is sterk maar ook kwetsbaar, en geloofwaardig als doortastende would-be speurneus. De beeldkwaliteit is ook erg goed. Je zou er bijna melancholisch van worden - we hebben blijkbaar zulk talent beschikbaar in Nederland, maar dat ligt op dit moment braak.

Dáár zou een staatssecretaris zich nou eens druk om moeten maken, in plaats van dat domme geschuif met programma's op andere zenders. Want series als Zwarte Sneeuw willen we wel vaker zien.