Fijne riddersoap die gebaseerd is op ware gebeurtenissen aan het hof van Philips de Schone, rond de dertiende eeuw.

A Cursed Monarchy is een verfilming van de roman Les Rois Maudits van Maurice Druon. De ingrediënten leveren een avonturenroman op rondom macht in het koningshuis, gekonkel aan het hof, troonsopvolging, intrige, wraak en een beetje soft porno. De decors zijn prachtig, de kastelen imposant, en als sommige acteurs niet zo blèrend hilarisch over de top waren gegaan, was het qua drama nog een adequaat werkje ook.

Maar er is vooral gecast op good looks, en naast gerenommeerde acteurs als Gérard Depardieu en Jeanne Moreau (met een stem als een rasp door een leven lang sigaretten) zijn er ook fraaie modellen in kostuum gehesen die hun zegje doen.

Vloek

Philip IV ofwel Philips de Schone zit in geldnood. Hij klopt aan bij de grootmeester van de steenrijke Tempeliers, Jacques de Molay (Depardieu). Die geeft nul op rekest, en vervolgens verzint Philips snode adviseur de Nogaret een plan om alsnog aan het tempelierenkapitaal te komen. De Molay geeft onder marteling allerlei verzinsels toe (waaronder nichtenseks) en belandt op de brandstapel (kort rolletje voor Depardieu dus).

Vlak voor de vlammen zijn lichaam bereiken, vervloekt hij met stentorstem paus Clemens, koning Philip en zijn nageslacht tot in de dertiende generatie, én Nogaret; zij zullen binnen een jaar voor het tribunaal val God verschijnen. Gelovig als men toen was, zit de schrik goed in de benen bij deze heren, vooral als Clemens een maand later komt te overlijden.

Overspel

Troonsopvolging was indertijd dé manier om de macht te behouden. Philip heeft zijn dochter Isabelle uitgehuwelijkt aan de koning van Engeland om een verbond aan te gaan. Helaas houdt de Engelse koning meer van jongetjes, en na de verplichte bevruchting van zijn koele vrouw foezelt hij alleen nog maar met pages en schandknaapjes.

Isabelle is zó gefrustreerd, dat zij haar drie overspelige schoonzusters erbij lapt. Zij slaat daarmee twee vliegen in één klap. Want de kleinkinderen van Philip verliezen hun recht op de troon omdat zij heel goed bastaardjes zouden kunnen zijn, en zo stelt Isabelle de troonsopvolging veilig van haar kleine Eduard, het enige nu nog wettelijke kleinkind van Philip.

Honderdjarige oorlog

Maar met de drie zusjes levenslang opgesloten, met de drie broers wier eer is bezoedeld, de intriges aan het hof en de nimmer aflatende wraakzucht van iedereen die een appeltje met een ander te schillen heeft, én een agressieve nieuwe paus, wordt de Franse troon een snelkookpan. Er volgt een halve eeuw van ruzie, moord en doodslag en een hongerend volk, en alles zou uiteindelijk uitmonden in de honderdjarige oorlog.

Up yours

Druon had een waterval aan schandalen en intriges om uit te kiezen. Het was dan ook een logische zet van de producenten om er geen film van te maken, maar een 8 uur durende miniserie. Het geweld is nog enigszins in toom gehouden, al zijn de folterscènes niet van de lucht. Isabella deed ook niet onder qua wreedheid, en kreeg later zelfs een geliefde, Roger Mortimer, waarmee zij dezelfde regels overtrad als waarvoor zij haar schoonzusters liet opsluiten.

Ook haar man, Edward II, moest boeten voor zijn slappe beleid en gedrag. Opgejaagd door zijn eigen vrouw liep hij uiteindelijk in de val, en werd omgebracht door een gloeiende pook te steken in het lichaamsdeel dat bij leven voor zoveel roddels omtrent homoseksualiteit had gezorgd. Ouch; het waren wrede tijden.