39 korte films zijn verzameld op deze dvd-box, gepresenteerd door de Master of Suspense, A. Hitchcock.

Ruim 1000 minuten Hitchcock buiten de bekende paden. Die bekende paden zijn natuurlijk Hitchcocks grootse successen die in de bioscoop zijn vertoond; North By Northwest, The Birds, Notorious, The Family Plot, en dat complete lijstje is zo lang als de Westertoren.

Maar Hitchcock, een van de bezigste bijen uit de filmindustrie, heeft daarnaast nog een serie collectie shorts geregisseerd. Een aantal van deze Hitchcock-shorts zijn opgenomen in deze verzameling van 39 horror, mysterie en suspense-films van elk ca een half uur per stuk.

Alfred Hitchcock Presents was gedurende een decennium (1955-1965) een succesvolle reeks televisiefilms. Ze boden een keur aan regisseurs de ruimte om allerlei ideeën, technieken en stijlen uit te proberen in het misdaad- en griezelgenre die wellicht op het witte doek niet conventioneel genoeg zouden zijn geweest voor het grote publiek.

Moraal

Elke film wordt gepresenteerd door de pedante Hitchcock himself. Met telkens een grapje, want zijn bizarre plottwists en besef van de zwakheden der mens (hun vileine aanleg incluis), verhinderden niet dat Hitchcock altijd zijn gevoel voor humor heeft behouden.

Hij ligt languit op een boekenplank ter introductie van een nieuwe short, hij laat een alter ego opdraven, of hij komt uit een clownsdoos gekropen. Als een Jean de la Fontaine laat hij al iets los over de verhaallijn van de episodes, en presenteert de moraal: zo nuchter als een blauw knoopje en met het hem zo typerende vrolijke sarcasme.

TV-host

Deze manier van televisie, elke episode ingeluid door een vaste persoon, was vooral in die tijd en vogue; net als Tales from the Crypt en later Twilight Zone. Maar het is niet te ontkennen dat een introductie van een mammoet als Hitchcock de shorts meer gewicht geven.

Het zijn over het algemeen kwalitatief goede stijloefeningen, al springen op deze dvd de bijdragen van Hitchcock zelf er natuurlijk weer uit. De grootmeester heeft, zo blijkt maar weer eens, nog altijd zijn gelijke niet gevonden.