Komische (nee, hilarische) klassieker uit 1937 over een zwerver die butler wordt in een stinkend rijk huishouden dat meer gekte herbergt dan een gemiddelde kliniek.

Godfrey uit de titel is Godfrey Park (Wiliam Powell), die tegenwoordig door het leven gaat als Godfrey Smith. Lekker anoniem. Godfrey heeft namelijk zijn fortuin verloren en loopt nu in een ouwe jas op de oevers van de New-Yorkse Hudson-rivier, tezamen met andere eveneens berooide makkers. Totdat hij in de gemanicuurde handen valt van twee buitengewoon gefortuneerde erfgenamen van 5th Avenue.

Gekkenparade

De ene, Cornelia, is een secreet. Zij is voor een society-feestje op zoek naar 'vergeten mensen' die zij als trofee moet meenemen, en trekt Godfrey aan zijn jas. Die sommeert haar gepikeerd om te vertrekken, maar voor haar vriendelijker zusje Irene (Carole Lombard) gaat hij overstag. Irene troont haar 'ontdekking' mee naar het feestje, en biedt hem dezelfde avond een baan aan als butler. De volgende ochtend verschijnt Godfrey keurig geschoren in een net butlerpak bij de familie Bullock op 5th Avenue, en belandt in het mafste huishouden uit Hollywoods Golden Age.

Heerlijk maf, weltverstaan. Ma Bullock is een airhead-giechel die de dramatische aansteller Carlo als protégé permanent over de vloer heeft. Carlo kan niks behalve slecht pianospelen, slecht dichten, theatraal kijken en heel veel eten, tot vader Bullocks grote ergernis. Cornelia en Irene zijn twee tot op het bot verwende meiden; de eerste een nest, de tweede een bubbelkopje.

Verliefd

Iedereen wordt verliefd op Godfrey, de enigmatische maar charmante butler. Hij blijkt het butlervak extreem goed te verstaan, en laveert als een acrobaat door de gektes van het gezin Bullock. Hij weet het zootje ongeregeld zelfs hier en daar bij te sturen, tot aan de finale aan toe waarbij hij de Bullocks redt van een faillissement.

De beurskrach uit de tijd van de Great Depression hamert als een waarschuwing op de achtergrond. Godfrey is een van de slachtoffers, en de Bullocks zijn een van de weinige gelukkigen die zó stinkend rijk waren dat de financiële malaise hen niet scheen te deren. Maar zoals Bullocks vrouw en dochters met geld strooien, daar is zelfs de dikste portemonnee niet tegen opgewassen.

Ingekleurd

De film is ingekleurd met moderne technieken, zodat niet elke speler die vaalbruine Madame Tussaud-kleur heeft. Maar het inkleuren van zwart-wit films blijft natuurlijk crimineel. En deze comedy heeft dat ook helemaal niet nodig. Met dit verhaal en die charmante spelers (Powell excelleert) was My Man Godfrey hoe dan ook geslaagd. Enige film.