Docudrama waarin maar weer eens de hamvraag omtrent 9/11 wordt gesteld. Wie oh wie. Het waren de Marsmannetjes natuurlijk, maar de scenarioschrijver denkt daar anders over.

De film is geregisseerd door Ty Rauber en geschreven en gespeeld door Ryan Thurston. Ryan zet maar liefst zeven personages als alter ego's neer, die allen om het hardst de waarheid in pacht menen te hebben omtrent 9/11. Het is een oorverdovend spektakel van conspiracy theories, waar je echt van moet houden wil je de film kunnen uitzitten.

Halve gare

De sleutel volgens Rauber is John O'Neill, de FBI-agent die de noodklok luidde omtrent de aanval op het WTC op 11 september 2001. O'Neill werd later, op 10 september om precies te zijn, veiligheidsagent in datzelfde WTC. En zoiets als noodlot (of pech, of hoe je het ook noemen wilt) bestaat natuurlijk niet in het woordenboek van complotliefhebbers.

Daar móét meer achterzitten, en zo krijgen we een doodvermoeiend verhaal voorgeschoteld van een halve gare die er maar niet aan wil wat er op die bewuste dag in september is gebeurd.

Extremisme

Rauber heeft er een hallucinerend gefilmd werkje van gemaakt, over deze man die weken zijn kamertje niet uitkomt en gekke dingen ziet in de spiegel. Daarmee slaat hij nou precies de plank mis - of juist niet. Want de bevreemdende, met gierende soundtrack ondersteunde beelden van deze kluizenaar (de hele film speelt zich in één kamer af) bevestigen nog eens extra de idee dat je voor zulk soort theorieën echt een beetje van Lotje getikt moet zijn. En eenzaam, zo achter de PC en met een kakofonie aan stemmen in het hoofd.

Ryan is een rare snuiter van wie je nog geen boodschappenlijstje zou geloven, laat staan zijn Bilderberg/FBI/CIA/vermaledijde Amerikanen-theorie. Bovendien mag hij zijn huiswerk nog eens overdoen, want volgens hem is radicaal islamisme ontstaan in 1979 door (jawel) de Amerikanen. Iemand die zó bitter weinig van zijn onderwerp afweet, kun je niet echt niet serieus nemen.