In deze prachtige vierdelige serie reisdocumentaires, geschoten in haarscherp High Definition (HD), gaan we op zoek naar de meest bijzondere natuurgebieden van China.

China ligt tegenwoordig voornamelijk in the picture als de opkomende economische grootmacht. Qua natuur is China echter net zo indrukwekkend als hun productie- en prestatievermogen. Maar nu even geen economische cijfers en statistieken: met The Sights of China is het schitterend wegdromen in Chinees natuurgebied. En dit reusachtige land heeft op dat gebied veel te bieden.

Huanshan

In deel 1 staat het gebergte Huanshan centraal. Volgens velen (en vooral volgens Chinezen) het mooiste gebergte ter wereld. Om boven te komen, zijn er ontelbare trappen aangelegd. Het bestijgen en afdalen beschouwen Chinezen als een soort pelgrimage. Dat je in vervoering raakt van dit gebergte zal niet alleen aan al die luchtdrukverschillen liggen of aan de inspanning van die tocht naar boven. Huanshang is inderdaad adembenemend mooi, en een kunstenaar die mede aan de orde komt en het gebergte in elk seizoen en onder elke omstandigheid vastlegt, wordt hier kundig als expert opgevoerd.

Zhangjiajie

In deel 2 zien we de Zhangjiajie, het woud der bergen. Een magisch gebied waar de natuur het hele jaar bloeit. Ook hier halen Chinezen hun geneeskrachtige kruiden en zwammen, want de Chinese geneeskunst is niet voor niets al duizenden jaren een gerespecteerde wetenschap.

Changbaishan en Shangri-La

In deel 3 zien we alweer een berg, de Changbaishan, maar die is weer totaal anders dan de Huanshan of Zhangjiajie. Dit keer bestaat de berg uit vulkanisch gesteente, waar weer totaal andere ecologische sferen zijn dus andere gewassen op groeien. En in de hekkensluiter, deel 4, streelt de camera de vallei van de rivieren Yangtse, de Mekong en de Salween van het natuurparadijs Shangri-La.

Topproductie

Naast betoverende beelden, biedt de kalme Engelstalige voice-over (met Nederlandse ondertiteling) een schat aan informatie. Alsof de natuurgebieden in China zelf al geen kilometers film waard zijn, is er ook een keur aan originele invalshoeken gezocht om de achtergronden van al deze natuurpracht zo veelzijdig mogelijk in beeld te brengen. En als klap op de vuurpijl wordt al dit begeleid met melodische Chinese tonen op de soundtrack. Niet te overheersend, maar een vanzelfsprekende gezel op deze reis door China's fraaiste natuurschatten. Al met al een prachtige dvd-productie.