Geslaagde science fiction/avonturenserie die halverwege de jaren negentig op de Amerikaanse buis verscheen. 12 jaar na dato krijgt de serie een welverdiende herkansing op dvd.

De Sliders uit de titel is een klein clubje mensen dat via een sliding machine van de ene dimensie in de andere terechtkomt. Deze machine is ontwikkeld door de briljante jonge student Quinn (Jerry O'Connell).

In de pilotaflevering zien we hem enthousiast kraaien over zijn uitvinding die hij thuis in de kelder in elkaar heeft gefabriekt. Quinn heeft hiermee een wormgat gecreëerd waarmee je niet door de tijd kan reizen, maar wel naar een parallel universum. En daarvan zijn er ontelbare.

Centrifuge

Eerst probeert Quinn de machine uit met een basketbal. Die verdwijnt in een woelige centrifuge (special effects zijn een beetje maar niet storend gedateerd) om er na 15 minuten weer ongedeerd uit te rollen. Na diverse andere experimenten kan hij de nieuwsgierige wetenschapper in zich niet meer bedwingen: hij stelt zijn terugkeerapparaatje in op 15 minuten en floept zelf de tunnel in.

In eerste instantie lijkt het experiment mislukt, en begint zijn dag als alle andere. Maar als auto's door rood rijden en bij groen stoppen, en de radio het over de huidige president Kennedy heeft, begrijpt Quinn dat hij wel degelijk een grootse wetenschappelijke ontdekking heeft gedaan.

De Sliders

Quinn herhaalt het experiment met zijn docent, de komisch sikkeneurige Maximiliaan (Jonathan Rhys-Davies), zijn vriend Wade Welles (Sabrina Lloyd) en een toevallige passant die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Want wat blijkt: Quinn is deze keer vergeten zijn terugkeerapparaatje in te schakelen. Oeps. En zo belandt het gezelschap van de ene dimensie in de andere, in absurde onherkenbare werelden waar ze steeds inventief op moeten reageren.

Dynamiek

De twee dynamo's van deze serie zijn Quinn en Maximillian. De immer opgewekte Quinn met zijn heldere blauwe kijkers is een prima tegenvoeter van zijn grommende docent. Laatstgenoemde vindt het vooral lastig te verteren dat hij in kennis is voorbijgestreefd door een blaag van krap 17 jaar, en hun non-stop gesputter levert komische scènes op.

Absurdismes

Daarnaast zijn er creatieve schrijvers aan het werk geweest, die parallelle werelden bedachten vol boobytraps voor onze Sliders. De meeste zijn omineus getint, want er moet natuurlijk wel wat spannende actie in zo'n science fiction-serie zitten.

Zo zijn er dimensies waarin San Francisco één grote gevangenis is geworden, of een wereld waarin alle mannen ten prooi zijn gevallen aan een dodelijk virus. Indertijd sloeg Sliders niet echt aan vanwege de ongelukkige programmering, dus deze herkansing op dvd is zeer terecht.