Eerste seizoen op dvd van de misdaadserie met een team profilers dat is gespecialiseerd in het denken als criminelen

De profiler - een deskundige die de neurologische patronen van een misdadiger analyseert - is een relatief nieuw ambacht in de wereld van de misdaadbestrijding. Enkele jaren geleden bood de profiler zelfs nog een apart thema in het misdaadgenre; vooral als nieuwkomertje die binnen de gevestigde orde van rechercheurs moest zien te komen. Bepaald geen sinecure, want het profiler-vak werd door de veteranen in de regel afgedaan als zweverige hocus-pocus.

Actueel hip

Maar inmiddels hebben de profilers hun sporen verdiend en hun diensten bewezen. En is Criminal Minds een net zo hippe als actuele serie door zelfs een heel team profilers de hoofdrol te laten spelen. Wat eigenlijk wel logisch is. Naarmate dit ambacht evolueert en er steeds meer over ontdekt wordt, krijg je vanzelf splitsingen op het vakgebied.

De spelers

De spelers in Criminal Minds zijn redelijk sterk gedefinieerd. Bij het FBI-team zit Jason Gideon (Mandy Patinkin). Hij is de top in gedragskunde en zit bij de Behavorial Analysis Unit. De Unit wordt geleid door Special Agent Hotchner (Thomas Gibson, de altijd zo aimabele, goedgehumeurde Greg van Dharma - nu in een bloedserieuze rol). Hotchner is een echte familieman die in staat is vertrouwen te wekken bij mensen en hun geheimen te ontlokken.

Nerds & geeks

Zij worden gesecondeerd door Elle Greenaway (Lola Glaudini), een agente met seksuele misdrijven als specialisatie. Dan is er nog Special Agent Derek Morgan (Shemar Moore), een expert op het gebied van obsessies; de piepjonge nerd Special Agent Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) is een koddige Einstein wiens intelligentie quotiënt verreweg wordt overtroffen door zijn EQ. Jennifer 'JJ' Jareau (AJ Cook) houdt de unit bij mekaar (zonder thee), en Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) completeert het team als IT-specialist.

Bedrijvigheid

Elke agent brengt zijn eigen expertise mee om de motieven van de misdadigers te determineren. De kunst is natuurlijk om zo diep in de huid te kruipen van de criminal minds dat zij hen een stap voor zijn en de volgende misdaad kunnen voorkomen. Criminal Minds is scherp gefilmde, bedrijvige televisie. Met een aardig gevonden stijl om op de werkplek tijdens besprekingen de crime scene in te monteren als bewegend achtergrondbeeld.