Amerikaanse politieserie over een Southern Belle aan het hoofd van een rechercheteam in Los Angeles.

De Southern Belle heet Brenda Johnson. Ze is een pientere detective en overgeplaatst vanuit Atlanta in Georgia naar Los Angeles in Californië. Dat zijn alvast drie punten die in haar nadeel werken. Of beter gezegd: vier. Ze is een vrouw, en hoe hip de mensen ook zijn in de Stad der Engelen, op politiebureaus zitten steevast ruige kerels die uit het ouderwetse hout gesneden zijn. Zíj moeten de vrouwtjes commanderen, potjandorie: en al helemaal op een van testosteron stuiterend politiebureau - meiden zijn daar hooguit goed voor hihaho-grapjes en om koffie te halen.

Krijg 't lazarus

En dat is nog maar punt een. Het volgende obstakel dat Lady Johnson moet overbruggen, is dat haar staat van dienst die van alle rechercheurs overtreft. Daar heeft ze haar bijnaam The Closer aan te denken: geen enkele case of zij weet 'm te closen. De volgende trap tegen de gevoelige schenen van de alfa-males is dat Johnson direct bij aankomst tot hoofdcommissaris wordt benoemd. Niet alleen worden daarmee naar promotie hunkerende agenten gepasseerd; zodra het team op een crimescene zit, deelt zij orders uit als biskwietjes. En sluit elke opdracht steevast af met een zuurzoet glimlachje en een langgerekt "Thank youuuuu…" in haar zangerige, zuidelijke accent dat desondanks beslist klinkt als "krijg het lazarus".

En dan zitten we als vanzelf bij een ander heet hangijzer. De zichzelf zo hip achtende Californiërs, urbanites nog wel, moeten buigen voor zo'n boertje van buut'n uit een staat in het achtergebleven zuidelijke Amerika. Er is geen land te vinden waar stedelingen niet traditiegetrouw besmuikt gniffelen over plattelanders.

Underdogs united

Johnson laat zich de kaas niet van het brood eten, ondanks de hevige tegenwerking die zij aan het begin van haar L.A.- carrière ondervindt. Makkelijk is het niet, maar met haar geniale politiewerk en vooral ongeëvenaarde verhoortactieken weet zij al snel enkele rechercheurs in haar kamp te krijgen. Het zal geen toeval zijn dat de makers de Hispanic en African American cops hebben gekozen om haar als eerste met gepast respect te behandelen. Gewend als ze zijn aan racisme en de rol van de buitenstaander, kunnen zij zich in haar situatie inleven.

Golden Globe

Johnson wordt gespeeld door Kyra Sedgwick, die dit jaar (voor het derde seizoen) een Golden Globe voor The Closer in ontvangst mocht nemen. Ze speelt haar rol echt fantastisch. Onhandig zonder kinderlijk lollig te doen, met snel wisselende gelaatsuitdrukkingen, een vleiende stem en volstrekt geloofwaardig als boerenslimme Georgian girl. En grappig hoe ze vaak met haar ouders aan de telefoon hantgt waarbij we uit de gesprekken kunnen opmaken dat deze Georgians niet half zo complex zijn als de urbanites in Los Angeles.

Er zitten 13 afleveringen in deze dvd-box, en de episodes zijn zonder uitzondering prima. Spannende plot, goed uitgewerkte personages (de haperende ommezwaai van de W.A.S.P.'s incluis) en qua love interest in de juiste mate gedoseerd. Ooit had Johnson een relatie met de huidige chief bij wie nog wat oud zeer blikkert, maar haar nieuwe vriendje bij de FBI is een leukerd. En hij helpt haar van haar chocoladeverslaving af.