Vriendschap, liefde, broederschap: het café 't Schaep met de 5 Pooten was weer even voor klanten geopend. De belevenissen van Kootje, Lukas, tante Door, mooie Lena en opoe Withof rondom de oer-Jordaanse kroeg was vanaf december vorig jaar te volgen bij de publieken. Nu verschijnen ze dus op dvd.

Legendarisch

Het gaat hier natuurlijk om de remake van de populaire serie uit 1969, de originele afleveringen zijn ooit uit Hollandse zuinigheid grotendeels gewist. Maar geen nood voor de fans en anderen die zich graag in nostalgie wentelen: de originele scripts en liedjes van Eli Asser en Harry Bannink zijn nu door Frank Houtappels bewerkt en met een hedendaags sausje overgoten.

Dat neemt echter niet weg dat een remake vaak aanvoelt als een gemakzuchtige herhaling van zetten. Als een slap aftreksel. Als een exponent van valse romantiek, zelfs. In het geval van 't Schaep is dat nog eens extra hachelijk: juist omdat er van het origineel zo weinig is overgebleven, is het beeld van de serie in de loop der jaren opgeklopt en legendarischer gemaakt dan het misschien ooit is geweest. Ondanks dat werd deze moderne versie van 't Schaep met de 5 Pooten een enorm succes. Wekelijks zaten er zo'n anderhalf miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. En terecht.

Sterrencast

Om maar nog even terug te komen op die valse romantiek: er is natuurlijk wel een grote vraag naar. Ja Zuster, Nee Zuster (ook bewerkt door Houtappels) was zo camp als kerstmis en werd een enorm succes. Ook Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon doet het bijzonder goed bij de KRO. Dat verleidde de omroep waarschijnlijk tot dit avontuurtje, nadat het idee voor een heuse Schaep-film maar niet van de grond leek te komen.

Gelukkig maar. Een product als dit verdient een zo groot mogelijk publiek en dat bereik je eerder op tv dan in de bioscopen. Om het succes te garanderen is dan ook een indrukwekkende blik aan acteurs en actrices opengetrokken. Pierre Bokma is de goedmoedige kastelein, Carry Tefsen de ras-Amsterdamse opoe, Marc-Marie Huijbregts speelt de naïeve Lukas en dan hebben we nog accentenkoningin Loes Luca die altijd wel te porren is voor een pruikenrol met veel zang en dans.

Eerder waren er twijfels over Tilburger Huijbregts, maar waarom zou Lukas Blijdschap ook geen frivole zuiderling met zachte 'g' zijn? Als huppelende 'Utrechtenaar' heeft hij de lachers op zijn hand. Maar Georgina Verbaan blijkt het duveltje uit het doosje te zijn: als de verraderlijk wulpse Lena Braams met suikerspinkapsel steelt zij de show.

Verrassend actueel

Ook een aangename verrassing: hoewel de gebeurtenissen in de serie zich nog steeds afspelen in de tijd van zweverige hippies, met de Bijlmer in opbouw en de instroom van Spaanse gastarbeiders blijkt 't Schaep nog aardig actueel te zijn. Stiekem zijn de grote en kleine maatschappelijke gesprekken die over de toog gaan nu nóg leuker, omdat ze in een context te plaatsen zijn. We weten allemaal hoe het tegenwoordig met de Bijlmer staat, om over het integratieprobleem nog maar te zwijgen. En zo lijken de vroege jaren zeventig eigenlijk niet zo ver van ons bed te zijn als we wel dachten. Ook nu hebben we te maken met een rap veranderende tijdsgeest en een grote behoefte aan comic relief.

Deze uitlaatklep komt tot ons via de bekende meezingers van 't Schaep. Wie kent ze niet: We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen Niewaar? of Het Zal Je Kind Maar Wezen!. Maar ook de onbekendere liedjes zoals Lena Is Weer Bezig en De Medische Wetenschap zijn weer afgestoft en worden vol verve vertolkt door de stamgasten van het café. Wat bij de liedjes meteen in het oog springt is de moderne cameravoering en belichting. Net zo camp als in Ja Zuster, Nee Zuster, altijd met een vette knipoog en veel gevoel voor theater.

Pietepeuterig minpuntje

Genoeg lofzang nu. Er is namelijk ook een minpuntje aan te wijzen in dit feestgedruis. Bridge Pictures slaagt steevast in de meest onbenullige extra's aan dvd's toe te voegen. Ook deze dvd-set is geen uitzondering op deze dubieuze ongeschreven regel: enkele knullige en overbodige trailers bevuilen de laatste disc van de set.

Een pietepeuterig klein vlekje slechts. Deze Schaep blijft tenminste bewaard.