Eerste drie afleveringen uit het eerste seizoen van het Britse detectiveduo Dalziel & Pascoe: de serie verkreeg vanaf het prille begin een plek in de eredivisie van BBC-detectives.

De twee rechercheurs Dalziel & Pascoe zijn ontleend aan het fraaie schrijfwerk van de Engelse crime-writer Reginald Hill. Andy Dalziel is de oudere veteraan, Peter Pascoe het aanstormende talent. Hill heeft zelf gestudeerd aan de Oxford Universiteit.

De verhaallijnen in deze detective zijn niet zo statig literair als in het net zo geweldige Inspector Morse, maar met dialogen en plotlijnen kan hij zeer Brits intelligent uit de voeten.

Tegenpolen

Tegenpolen Dalziel (spreekt uit Die-El) en Pascoe draaien inmiddels als wat jaartjes mee op de Nederlandse buis. Leuk om deze eerste afleveringen weer terug te zien, waar Pascoe nog op een jonge David Bowie lijkt en Dalziel nog niet aan die drastische vermageringskuur heeft gedaan, waarna hij zijn personage afbreuk deed met die hippere kleren en coupe met highlights.

Zijn levensstijl van te veel whisky en sigaretten had cardiologisch dramatische gevolgen, maar de uiterlijke en innerlijke contrasten tussen de twee werden de afgelopen jaren steeds kleiner - terwijl dat juist een van de topthema's van de serie was.

Rode draad

Ellie, de schrandere docente met sterk feministische inslag, komt hier ook net het leven van Pascoe binnengewandeld. Ze had zichzelf gezworen nooit met een 'cop' te trouwen, maar het bloed kruipt. Haar aanstaande echtgenoot is van de nieuwe gematigde orde, maar met de brute en controversiële Dalziel ligt ze voortdurend overhoop.

De ontwikkelingen in de privé-levens van deze drie waren in de daaropvolgende -vele- seizoenen een rode draad.

Ontdooiende brompot

In deze vroege episodes doet Dalziel het kunstje waarmee hij furore maakte. Hij snauwt en grauwt tegen Pascoe, die zich evenwel niet van zijn stuk laat brengen. Al snel heeft Dalziel door dat deze rookie een geweldige aanvulling is voor zijn rechercheteam, en langzaam maar zeker ontdooit de brompot.

Pascoe is het milde tegenwicht voor zijn meerdere, die altijd problemen met autoriteiten en tegen elke scheen schopt die voor zijn voeten komt. Ook is er een mooie bijrol voor Wield, de rechercheur die de Britse onverstoorbaarheid lijkt te hebben uitgevonden.

Episodes

In deze dvd-box zitten An Autumn Shroud, A Clubbable Woman en Advancement of Learning. Met A Clubbable Woman begint het feest. Dalziel loopt maatjes uit zijn vroegere rugbyteam tegen het lijf, en moet zijn werk boven de waarden van de oude vriendjesclub stellen.

In Advancement lopen de twee rond op het terrein van een universiteit waar een 5 jaar oud lijk wordt opgegraven, en in Autumn Shroud is Pascoe op huwelijksreis.

Als Dalziel het platteland intrekt voor een vakantie, raakt hij betrokken bij de geheimzinnige dood van een pater familias met erfgoed in de vorm van een geweldige mansion.

Bestel deze DVD direct:


Dalziel & Pascoe - Seizoen 1
David Royle