BBC-verfilming van het leven van de Britse dichter Lord Byron. Avonturier, geilneef, socialist avant-la-lettre en buitengewoon getalenteerd.

Lord Byron leren we kennen als hij op jonge leeftijd door het door de Turken bezette Griekenland doolt. Hij heeft zijn hart verpand aan de Grieken, en dat is niet alleen omdat er in die contreien niet moeilijk gedaan wordt over de herenliefde.

Byron was oprecht begaan met het lot van het onderdrukte volk, en je vindt daar heden ten dage nog altijd standbeelden die ter ere van de Engelsman zijn opgericht. Byron vond daar aan het eind van zijn veel te jonge leven ook de dood - al lijkt het er in deze verfilming op dat hij het helemaal niet zo erg vond om naar gene zijde te vertrekken.

Vrije geest

Byron was een veel te vrije geest in het benepen Engeland rond 1800. In die tijd kon je nog zelfs de strop krijgen als je je eigen vrouw in de echtelijke sponde in haar kont neukte. Want daar kwamen geen kindertjes van, en voortplanting werd natuurlijk stevig gepromoot door de kerk.

Byron heeft na zijn terugkeer uit Griekenland net zijn eerste dichtbundel Childe Harolds gepubliceerd, en werd in de Londense society onthaald als een soort rockstar. De meiden zwermden als groupies om hem heen en boden zich aan.

Uiterlijk oh zo zedig, maar ondertussen vreselijk geprikkeld door die hartstochtelijke verhalen die als een mythe aan Byron kleefden.

Hypocrisie

Byron kon slecht tegen die hypocrisie van uiterlijke kuisheid maar broeierige hitsigheid achter de coulissen. Hij deed zelf geen enkele moeite om zijn levensstijl te verbergen, want hij merkte terecht maar veel te avant-gardistisch op dat hij daar niemand kwaad mee deed. Hij hield zelfs een gepassioneerde relatie met zijn halfzus, waardoor hij ook de meest ruimdenkende society ladies tegen zich in het harnas jaagde.

Lady Melbourne (Vanessa Redgrave) was enorm gecharmeerd van de dichter,en haar knotsgekke dochter was een van de vele vrouwen wier harten Byron heeft gebroken.

Hartenbreker

Ook dat deed hij volgens deze BBC-film van ruim 2 uur niet met opzet. Hey, die meiden willen maar al te graag, en het is zijn schuld niet dat hij hun lusten bevredigt maar geen langdurige relaties wil onderhouden.

Zijn verstandshuwelijk (zoals vele historische kunstenaars zat ook Byron voortdurend in de geldproblemen) met een rijke meid schuift hij opzij omdat hij zo verknocht is aan zijn halfzusje.

Lee Miller

De absurd aantrekkelijke Johnny Lee Miller is uitmuntend gecast als Lord Byron, met een permanent smalend lachje om de lippen. De meer onaangename kanten van Byrons karakter dekt hij niet toe, maar hij maakt ze begrijpelijk. Hij bekritiseert zichzelf continu als zijnde een 'evil man', omdat hij qua zelfbeeld niet kon ontsnappen aan de zeden van die tijd.

Maar wat een worstelingen heeft die man gehad. Als zijn vriend Mary Shelley zijn gedicht voorleest waarin hij fabuleus de zonloosheid van het leven verwoordt, begrijp je zijn Weltschmerzen maar al te goed.

Bloemrijk Engels

De dialogen in deze verfilming zijn natuurlijk prachtig. Statig, bloemrijk Engels en Byron debiteert de ene na de andere literaire oneliner. Byrons leefstijl heeft nog eeuwen hierna aftrek gevonden onder de naam Byronisme, wat neerkwam op veel seks, drank, drugs en alle andere levenspleziertjes die veel 'tsk tsk tsk' oogstten bij de kerk en eenieder die zich - ogenschijnlijk - deugdzaam opstelde.

Byron week af van de norm: in feite was hij een 21ste-eeuwer die in de verkeerde tijd was geboren. Of hij nu ook zulke schitterende poëzie zou hebben geproduceerd, is de vraag. De oorlog in het hoofd is een van de eerste aangevers naar dramatische expressie.

Want Byron proefde alles wat het leven bood zonder zich een biet aan te trekken van de mores, en zag er daarna de ledigheid van in waardoor hij zijn levenslust verloor.

Bestel deze DVD direct:


Byron (2DVD)