Blubblub-thriller gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een zeereisje met een jacht draait uit op een nachtmerrie.

Zes knappe jonge mensen zijn al heel lang bevriend. Waarom dan niet samen met elkaar op vakantie, en dan ook maar meteen een jacht waar je niet vanaf kan. Oh nee? Nou, zwemmen kan wel, maar alle zes (!) zien een futiliteitje over het hoofd als ze op volle zee een duik nemen in het frisse water.

Plons plons plons, even lekker poedelen en daarna weer lunchen op het dek. Oeps! Had iemand het trapje uitgeklapt zodat ze weer terug aan boord konden?

Wegglijdende nagels

Nee dus, anders had je geen thriller. Want het sextet is niet zonder reden een onbekend stel acteurs waar verder weinig diepgang in zit. Wel weet regisseur Hans Horn optimaal gebruik te maken van de verbijsterend simpele plot van het ongeluk in een minuscuul hoekje.

Na de eerste ontreddering en wegglijdende nagels op het spiegelgladde bootoppervlak, dobberen ze gedurende een etmaal troosteloos en radeloos naast die verdomde boot. En als klap op de vuurpijl begint het baby'tje dat in de kajuit lag te slapen, ook nog eens te blèren - hetgeen niet alleen de moeder te water half gek maakt.

Rottrapje

Wat kan mensen te water zoal overkomen. Beste vrienden of niet: ze vliegen elkaar uiteraard binnen de kortste keren in de haren. Onderkoeling, uitputting, dorst, doodsangst; het zijn de ingrediënten waardoor zelfs de beste maatjes elkaar nog naar het leven zouden staan.

Horn zet het allemaal effectief in, en het ligt voor de hand dat het aftellen kan beginnen van wie er allemaal naar de bodem van de oceaan zinkt. Er zijn aan het eind van het liedje maar weinig overlevenden, en dan heeft Horn niet eens de haaien ingezet.

Hoefde ook niet: deze eenvoudige plot bood genoeg stof voor een redelijk spannende thriller. Adrift is geen nagelbijter, maar zo'n verhaal rondom één rottrapje met dramatische gevolgen is dermate uit het leven gegrepen, dat je je er alles bij voor kan stellen.

Pfoeh, waar gebeurd ook nog.

Bestel deze DVD direct:


Adrift
Richard Speight jr.