Thailand wil een einde maken aan de verwerking van elektronisch afval (e-waste) en afgedankt plastic uit het buitenland. Minister Surasak Kanchanarat (Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu) legt de import van afval daarom aan banden.

Kanchanarat ​zegt volgens lokale media dat het milieu en de volksgezondheid belangrijker zijn dan winst en de industriële ontwikkeling van zijn land.

Er komt daarom een importverbod op 411 soorten elektronisch afval. Dit soort e-waste bestaat uit defecte of verouderde elektrische en elektronische toestellen. Ook onverkochte toestellen worden als elektronisch afval beschouwd.

Het ministerie maakt wel een uitzondering voor sommige elektronische producten die opgeknapt en hergebruikt kunnen worden. Verder wil de Thaise regering de invoer van plastic afval de komende jaren verbieden. De minister zegt dat hij wil voorkomen dat Thailand tot "de vuilnisbak van de wereld" uitgroeit.

Hij erkent dat het importverbod gevolgen zal hebben voor de bedrijven in de recyclingindustrie. "Maar wat heeft het land eraan als het dergelijke ondernemers financieel voor de wind gaat, terwijl het milieu vervuild raakt en de mensen lijden?"