Netbeheerders verwachten hun deel in de energietransitie na 2030 niet te kunnen betalen. Er zou te weinig geld binnenkomen, doordat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) tarieven laag wil houden.

Daarvoor waarschuwen Enexis, Alliander en Stedin maandag in Het Financieele Dagblad (FD).

Tot 2030 zou naar schatting voor klimaatneutrale energietoevoer zo'n 5 miljard euro geïnvesteerd moeten worden in de infrastructuur. Dat komt volgens de krant neer op minder dan 150 miljoen euro per netbeheerder per jaar. Daarna gaat het naar schatting om tientallen miljarden euro's.

Financieel directeur Gerard Vesseur van Stedin wil met de regering praten over aanpassing van tarieven voor consumenten, om hogere inkomsten te genereren. Zo kunnen netbeheerders meer lenen om de hoge investeringen te kunnen betalen.

Stroomverbruik

Naar verwachting neemt het stroomverbruik de komende tientallen jaren flink toe, omdat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De netbeheerders breiden daarom de komende jaren hun stroomnetwerk verder uit, waar hoge kosten aan verbonden zijn.

Tot nu toe was een model van voorfinanciering bij de netbeheerders de norm. Nu de investeringskosten snel stijgen, is dat volgens de beheerders niet langer haalbaar.

De netbeheerders mogen namelijk beperkt lenen, vanwege strenge solvabiliteitsregels, en zijn in handen van gemeenten en provincies die eveneens weinig extra kunnen bijdragen.